Koko Suomi leipoo: Tulivuoren purkaus, Iiris

koko_suomi_leipoo_s8_eps6_taidonnäyte_tehtävä_siiri_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa vietettiin kakkupäivää.

  • Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min

Ainekset

  • Porkkanakakku: Tulivuori
  • 6 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 tl kanelia
  • -
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 tl vaniljauute
  • 2 kpl kananmuna
  • 200 g ranskankerma (rasvaa 18%)
  • 1,75 dl rypsiöljy
  • -
  • 1,5 dl vettä (kiehuvan kuumaa)
  • 300g porkkanaraastetta
  • Inkivääri-suolakaramelli: Laava
  • 2 dl sokeria
  • 2 rkl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 3 dl kuohukermaa
  • 2 tl inkivääri (jauhettu)
  • 1 tl suolaa
  • Kuorrute/ täyte: Tuorejuustokreemi
  • 250 g voita huoneenlämpöisenä
  • 6 dl tomusokeria
  • 400 g tuorejuustoa
  • 1 kpl sitruunan kuoriraastetta
  • elintarvikevärit; musta ja ruskea
  • Sveitsiläinen-marenki: Meri
  • 3 kpl valkuaista
  • 1,75 dl sokeria
  • sininen elintarvikeväri
  • vettä vesihauteeseen

Valmistusohje

PORKKANAKAKKU: Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kuori porkkanat ja raasta hienoksi raasteeksi. Yhdistä vehnäjauhot, sokeri, sooda, suola ja kaneli. Yhdistä toisessa isossa kulhossa fariinisokeri, vaniljauute, kananmunat, ranskankerma ja öljy. Sekoita tasaiseksi. Sekoita jauhot märkien aineiden joukkoon. Lisää kiehuvan kuuma vesi ja porkkanaraaste. Sekoita tasaiseksi. Kaada uunipellille ja leivitä tasaiseksi. Paista noin 30 minuuttia. Leikkaa pohjasta yhteensä 9 palaa. (2 kpl Ø 15 cm:n, 1 kpl Ø 11.5 cm:n, 1 kpl Ø 10.5 cm, 1 kpl 9.5 cm:n, 1 kpl Ø 8 cm:n, 1 kpl Ø 7.5 cm:n, 1 kpl Ø 4 cm:n)  Huom! Säästä loput pohjasta koristelua varten.

INKIVÄÄRI-SUOLAKARAMELLI: Laita sokeri, vesi ja sitruunamehu kattilaan. Keitä sokeria, kunnes se muuttuu ruskehtavaksi, varo polttamasta sokeria. Voit kallistaa kattilaa välillä sokerin kiehuessa. Kunnes sokeri on saanut paahteisen värin ota pois liedeltä ja sekoita kerma hiljalleen sekaan. Laita kattila takaisin liedelle ja anna kiehua noin 1 minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita karamellin joukkoon inkivääri ja suola. Siirrä karamelli toiseen astiaan jäähtymään.

TUOREJUUSTOKREEMI: Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa sekaan tomusokeri. Vatkaa vähitellen huoneenlämpöinen tuorejuusto sekaan. Laita jääkaappiin odottamaan kakun kokoamista.

SVEITSILÄINEN MARENKI: Laita pieni määrä vettä kattilaan kiehumaan. Erottele valkuaiset munista ja laita valkuaiset isoon teräskulhoon. Aseta teräskulho vesihauteeseen kattilan päälle. Katso ettei vesi osu kulhon pohjaan. Vatkaa valkuaisia koko ajan, kun vesi kiehuu kattilassa. Lisää sokeri marenkivaahtoon osissa koko ajan vatkaten. Kunnes marenkivaahto on saavuttanut 60 asteen lämmön ota pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista, kunnes seos on paksua, kuohkeaa ja kiiltävää.

KOKOAMINEN/VIIMEISTELY: Aseta 15 cm:n porkkanakakku pohja tarjoiluvadille ja levitä päälle tuorejuustokreemiä. Jatka pohjien asettaminen päällekkäin isoimmasta pienimpään ja laittamalla jokaisen pohjan väliin tuorejuustokreemiä. Työnnä tukivarret kakun sisään keskelle. Kuorruta kakku kokonaan tuorejuustokreemillä niin, että saat siitä vuoren mallisen. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään ja värjää loppu tuorejuustokreemi mustalla elintarvikevärillä harmaaksi. Värjää marenki sinisellä elintarvikevärillä. Kuorruta nyt kakku kauttaaltaan harmaalla kreemillä. Voit lisätä mustaa elintarvikeväriä kreemin päälle hammastikulla luomaan elävämpää pintaa. Lisää loppu kreemiin ruskeaa elintarvikeväriä ja tuputtele sitä vuoren pintaan talouspaperilla muutamiin kohtiin. Murustele ylijäämää kakkupohjaa kakun reunoille “mantereeksi”. Lusikoi marenki kakun juureen ja ympärille mereksi. Tee reunakalvosta Ø 7 cm putkilo. Kiinnitä reuna teipillä. Aseta reunakalvo tiukasti kakun huipulle ja kaada kalvon sisään karamelli.

KALVON POISTO: Nosta kalvo suoraan ylöspäin kakun päältä jolloin kinuski valuu laavana kakun reunoille. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Kuori porkkanat ja raasta hienoksi raasteeksi. Yhdistä vehnäjauhot, sokeri, sooda, suola ja kaneli. Yhdistä toisessa isossa kulhossa fariinisokeri, vaniljauute, kananmunat, ranskankerma ja öljy. Sekoita tasaiseksi. Sekoita jauhot märkien aineiden joukkoon. Lisää kiehuvan kuuma vesi ja porkkanaraaste. Sekoita tasaiseksi. Kaada uunipellille ja leivitä tasaiseksi. Paista noin 30 minuuttia. Leikkaa pohjasta yhteensä 9 palaa. (2 kpl Ø 15 cm:n, 1 kpl Ø 11.5 cm:n, 1 kpl Ø 10.5 cm, 1 kpl 9.5 cm:n, 1 kpl Ø 8 cm:n, 1 kpl Ø 7.5 cm:n, 1 kpl Ø 4 cm:n)  Huom! Säästä loput pohjasta koristelua varten.

INKIVÄÄRI-SUOLAKARAMELLI: Laita sokeri, vesi ja sitruunamehu kattilaan. Keitä sokeria, kunnes se muuttuu ruskehtavaksi, varo polttamasta sokeria. Voit kallistaa kattilaa välillä sokerin kiehuessa. Kunnes sokeri on saanut paahteisen värin ota pois liedeltä ja sekoita kerma hiljalleen sekaan. Laita kattila takaisin liedelle ja anna kiehua noin 1 minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita karamellin joukkoon inkivääri ja suola. Siirrä karamelli toiseen astiaan jäähtymään.

TUOREJUUSTOKREEMI: Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa sekaan tomusokeri. Vatkaa vähitellen huoneenlämpöinen tuorejuusto sekaan. Laita jääkaappiin odottamaan kakun kokoamista. 

SVEITSILÄINEN MARENKI: Laita pieni määrä vettä kattilaan kiehumaan. Erottele valkuaiset munista ja laita valkuaiset isoon teräskulhoon. Aseta teräskulho vesihauteeseen kattilan päälle. Katso ettei vesi osu kulhon pohjaan. Vatkaa valkuaisia koko ajan, kun vesi kiehuu kattilassa. Lisää sokeri marenkivaahtoon osissa koko ajan vatkaten. Kunnes marenkivaahto on saavuttanut 60 asteen lämmön ota pois vesihauteesta ja jatka vatkaamista, kunnes seos on paksua, kuohkeaa ja kiiltävää.

KOKOAMINEN/VIIMEISTELY: Aseta 15 cm:n porkkanakakku pohja tarjoiluvadille ja levitä päälle tuorejuustokreemiä. Jatka pohjien asettaminen päällekkäin isoimmasta pienimpään ja laittamalla jokaisen pohjan väliin tuorejuustokreemiä. Työnnä tukivarret kakun sisään keskelle. Kuorruta kakku kokonaan tuorejuustokreemillä niin, että saat siitä vuoren mallisen. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään ja värjää loppu tuorejuustokreemi mustalla elintarvikevärillä harmaaksi. Värjää marenki sinisellä elintarvikevärillä. Kuorruta nyt kakku kauttaaltaan harmaalla kreemillä. Voit lisätä mustaa elintarvikeväriä kreemin päälle hammastikulla luomaan elävämpää pintaa. Lisää loppu kreemiin ruskeaa elintarvikeväriä ja tuputtele sitä vuoren pintaan talouspaperilla muutamiin kohtiin. Murustele ylijäämää kakkupohjaa kakun reunoille “mantereeksi”. Lusikoi marenki kakun juureen ja ympärille mereksi. Tee reunakalvosta Ø 7 cm putkilo. Kiinnitä reuna teipillä. Aseta reunakalvo tiukasti kakun huipulle ja kaada kalvon sisään karamelli.

KALVON POISTO: Nosta kalvo suoraan ylöspäin kakun päältä jolloin kinuski valuu laavana kakun reunoille.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!