Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Ullan Villimpi täytetty yrttileipä

MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 21.02.2022 21:04

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan seitsemännessä jaksossa tehtävänä on täytetyt koristeleivät.

Nokkos-kaurataikina

  • 1litra nokkosenlehtiä
  • 1litra vettä
  • 2dl vettä
  • ½ dl nokkosvettä
  • 6 g kuivahiivaa
  • 1tl suolaa
  • 1 dl Sunnuntain kaurajauhoa
  • 2dl Sunnuntain kaurainen sämpyläjauho
  • 3 dl Sunnuntain vehnäjauhoa
  • 25g voita

Punainen taikina

  • ½ punajuuri
  • 5dl vettä
  • 6g Sunnuntai kuivahiivaa
  • ½ tl suolaa
  • 4 ½ dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
  • 25g Valio voita

Leipien käsittelyn avuksi

  • 1dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa

Voitelu

  • 25 g Valio voita

Basilika-yrttitäyte

  • 200 g Valio maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1,5 dl basilikan lehtiä
  • 1mm suolaa
  • 1mm mustapippurirouhetta

Nokkospesto

  • ryöpätyt nokkoset
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 2rkl sitruunamehua
  • 1dl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa
  • 1mm mustapippurirouhetta
  • 1 dl parmesaanijuustoa

Pestokuorrute

  • ½ dl valmista nokkospestoa
  • 100g Valio maustamatonta tuorejuustoa

Koristeluun

  • 3 isoa tomaattia
  • 4 kirsikkatomaattia
  • 10 basilikanlehteä

Valmistusohje

NOKKOS-KAURATAIKINA: Huuhtele nokkosen lehdet kylmällä vedellä ja laita ne kiehumaan veteen kahdeksi minuutiksi. Siivilöi nokkoset. Ota nokkosvettä talteen ½ dl. Hienonna ryöpätyt nokkosen lehdet sauvasekoittimella hienoksi.

Lisää hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen ja nokkosveteen (yht. 2,5dl nestettä). Lisää joukkoon kaurajauho sekä vähitellen Sunnuntain vehnäjauho ja kaurainen sämpyläjauho. Katso, tarvitseeko taikina kaikkea vehnäjauhoa. Ota hienonnetusta nokkosesta 3 rkl ja sekoita taikinan joukkoon. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa, kunnes taikina on pehmeää ja tasaista. Laita taikina kohoamaan.

PUNAJUURITAIKINA: Kuori ja raasta punajuuri. Laita raaste veteen kiehumaan, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Kun punajuuret ovat kypsiä, ota 2,5 dl nestettä erikseen. Kun punajuurineste on kädenlämpöistä, lisää sinne hiiva. Lisää suola ja Sunnuntain täysjyvävehnäjauhot vähitellen alustaen. Lisää lopuksi öljy.

Jätä taikina kohoamaan leivinliinan alle.

BASILIKA-YRTTITÄYTE: Hienonna basilika pieneksi. Sekoita kaikki ainekset sähkövatkaimella kulhossa.

NOKKOSPESTO-TÄYTE: Laita ryöpätyt ja hienonnetut nokkoset korkeaan kulhoon. Raasta parmesaanijuusto. Laita kaikki ainekset kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella, kunnes seesaminsiemenet ovat hajonneet ja pestosta tulee tasaista tahnaa.

PESTOKUORRUTE: Laita kulhoon 1/2dl nokkospestoa sekä 100g maustamatonta tuorejuustoa. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Siirrä kuorrute pursotinpussiin, jossa on iso tähtitylla.

LEIVÄN KOKOAMINEN: Ota 24cm reunavuoka. Leikkaa leivinpaperista suikaleet reunoille ja voitele ne. Nosta reunat leivinpaperoidulle pellille.

Kauli nokkos-kaurataikina levyksi (koko n. 25-40 cm). Levitä tasainen kerros nokkospestoa koko taikinalle. Huom! Pestoa jää noin 1dl yli. Rullaa kapeammasta reunasta rullalle. Leikkaa rulla kuuteen osaan. Käännä rulla saumapuoli ylöspäin. Pillin tai grillitikun avulla paina syvä uurre sämpylään pitkittäin. Käännä sämpylä toisinpäin ja paina vielä pillinavulla poikittain. Näin sämpylästä tulee kuin kukka. Tee kaikille sämpylöille samalla tavalla ja jätä ne pöydälle hetkeksi odottamaan.

Kauli myös punajuuri-taikina levyksi kuten nokkos-kaurataikinakin. Levitä basilika-tuorejuustotäyte taikinan päälle ja rullaa kapeammasta reunasta rullalle. Leikkaa taikina kuuteen osaan ja tee samanlaiset painallukset kuin nokkos-kaurataikinaankin.

Kun kaikki sämpylät on paineltu, nostele ne reunavuoan sisälle vuorotellen. Jätä leipä kohoamaan leivinliinan alle 15 min. Paista 220 asteisessa uunissa noin 30 min.

Kun leipä tulee uunista, voitele se voisulalla.

KORISTEIDEN TEKEMINEN: Leikkaa kuorimaveitsellä tomaatista kuorta niin, että veistät kuorta spiraalimaisesti. Näin kuoresta tulee mahdollisimman pitkä. Rullaa kuori ruusuksi. Tee ruusuja kolme.

Halkaise kirsikkatomaatit pienellä puukolla tehden tomaatin kylkeen V:n mallisia pistoja. Tee koko tomaatin reuna kauttaaltaan ja avatessasi tomaatin, sinulla on pieniä ruusuja.

KORISTELEIVÄN KORISTELU: Kun leipä on jäähtynyt, pursota pestokuorrutteella kuusisakarainen tähti koristeleivän päälle. Nosta isot tomaattiruusukoristeet tähden keskelle. Laita koristeiden väleihin basilikan lehtiä. Sommittele pienet tomaattiruusut tähtien sakaroille.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Makujen metsä, Sarahin reseptiKoko Suomi leipoo: Kolmen viljan norppaleipä Saimaan levitelaudalla, Lenan reseptiKoko Suomi leipoo: Kartanon ruusut Saimaan lumossa, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Norppa aurinkoisilla aalloilla, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Mariamin Marjatta-Mummon lankakeräKoko Suomi leipoo: Annin Lettitaiteilijan yrttikranssi
Koko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti