Koko Suomi leipoo: Oton Juures-yrttikranssi
Koko Suomi leipoo -sarjan seitsemännessä jaksossa tehtävänä on täytetyt koristeleivät.
Spelttiporkkanataikina
- 150 g porkkanoita
- 1,5 dl vettä
- ½ tl suolaa
- 15 g hiivaa
- ½ tl suolaa
- 2 tl tummaa siirappia
- 1,5 rkl rypsiöljyä
- 1,5 dl spelttijauhoja
- n. 2,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Kaurapalsternakkataikina
- 150 g palsternakkaa
- 1,5 dl vettä
- ½ tl suolaa
- 15 g hiivaa
- ½ tl suolaa
- 2 tl tummaa siirappia
- 1,5 rkl rypsiöljyä
- 1 dl kaurajauhoja
- 0,5 dl kauraleseitä
- n. 2,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Yrttitäyte
- 1 ruukku lehtipersiljaa
- 1 ruukku basilikaa
- Ripaus suolaa ja mustapippuria
- 1 tl sitruunanmehua
- 25 g parmesaaniraastetta
- 40 g pekaanipähkinöitä
- ½ dl oliiviöljyä
- 150 – 200 g Valio maustamatonta tuorejuustoa
- 1,5 kananmunaa vispattuna
Voiteluun
- 1 kananmuna
Viimeistelyyn
- 2 rkl seesaminsiemeniä
Valmistusohje
SPELTTIPORKKANATAIKINA:
Kuori ja pilko porkkanat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä. Soseuta kypsät porkkanat vesineen ja mittaa soseesta 130 g. Jäähdytä sose kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva.
Sekoita taikinan joukkoon muut ainekset ja vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia yleiskoneella. Anna kohota kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä.
KAURAPALSTERNAKKATAIKINA: Kuori ja pilko palsternakat ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä. Soseuta kypsät palsternakat vesineen ja mittaa soseesta 130 g. Jäähdytä sose kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva.
Sekoita taikinan joukkoon muut ainekset ja vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia yleiskoneella. Anna kohota kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä.
YRITTITÄYTE: Laita kaikki ainekset sauvasekoittimen korkeaan kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa esimerkiksi sitruunaa.
Lisää yrttitäytteen joukkoon ja soseuta sauvasekoittimella aivan tasaiseksi.
Kumoa tasolla vierekkäin molemmat taikinat ja kauli hyvin ohueksi kunnolla(!) jauhotetulla tasolla tai leivonta-alustalla suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Jaa täyte (ei välttämättä kokonaan, jotta täytettä ei ole liikaa) taikinoiden päälle niin että puolet taikinasta jää ilman täytettä. Taita täyttämätön puoli molemmista taikinoista täytetyn taikinan päälle ja nypi reunat kiinni. Leikkaa molemmista taikinoista taikinapyörällä 12 tasakokoista suikaletta eli yhteensä 24. Kieritä suikaleisiin kierre ja rullaa ne tiiviiksi rulliksi. Asettele rullat lomittain pellille leivinpaperin päälle kranssin muotoon ja anna kohota vielä hetki leivinliinalla peitettynä.
VIIMEISTELY: Voitele leipä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa n. 22-25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki pellillä ja siirrä tarjoiluastialle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Raparperi-pekoni-vuohenjuustoleivät