Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Makean modernia

Julkaistu 30.11.2020 20:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kolmannessa jaksossa tehtiin keksitaidetta.

Keksitaikina

  • voita 250 g
  • erikoishienoa sokeria 3 dl
  • kananmuna 2 kpl
  • vaniljasokeria 2 tl
  • Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja 5 dl
  • kookoshiutaleita 3 - 4 dl
  • vehnäjauhoja myös n. 0,5 dl taikinantyöstämiseen.

Pikeeri

  • kananmunan valkuainen 2 kpl
  • tomusokeria n. 5-6 dl
  • keltaista pastaväriä
  • vihreää pastaväriä

Suklaalastut

  • Candy Melts kirkkaan valkoinen 340 g
  • pakastekuivattu vadelma 15 g

Isomaltoosipallot ja –kuutiot

  • isomaltoosia 300 g
  • rypsiöljyä 2 rkl
  • punainen kimalletomuväri

Macaron-kuoret

  • mantelijauhetta 50 g
  • kananmunan valkuainen 50 g
  • tomusokeria 100 g
  • erikoishienoa sokeria 25 g
  • keltaista pastaväriä
  • punaista pastaväriä

Täyte

  • kuohukermaa 2 dl
  • vaniljatuorejuustoa 200 g
  • passionhedelmä 1 kpl
  • erikoishienoa sokeria 1 tl makua tuomaan
  • puolikkaan sitruunan mehu ja kuoriraaste

Kasaamiseen

  • isomaltoosia 200 g

Valmistusohje

"Taidonnäytetehtävä kostuu eri mallisista geometrisistä kuvioista sekä sitruuna- ja passionmousseilla täytetyistä macaroneista. Teen kookoksen makuisesta keksitaikinasta alustan, jonka koristelen pikeeripursotuksin. Samasta keksitaikinasta teen eri kokoisia keksikuutioita, jotka koristelen kolmion mallisilla Candy meltseistä tehdyillä suklaalastuilla. Isomaltoosista kasaan myös ympyrän muotoisista osista koostuvia kuutioita sekä pieniä palloja. Reunoille kiinnitän pikeerillä koristeltuja keksiperhosia."

KEKSITAIKINA: Vatkaa nopeasti huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Älä vaahdota! Lisää joukkoon kananmuna. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi.  Laita kylmään jähmettymään n. 20 minuutiksi. Kauli jähmettynyt taikina n. 0,5 cm paksuiseksi levyksi suoraan leivinpaperin päälle. Leikkaa kaavan avulla kuusi kappaletta 10 cm levyinen ja korkuinen neliö. Toista tämä sama, mutta tee neliöistä 7,5x7,5 cm ja 4x4 cm. Leikkaamisessa on helppo hyödyntää pizzaleikkuria. Leikkaa 25x25cm kokoinen alusta taideteokselle. Paista osat 200 asteisessa uunissa n. 6-10 minuuttia.

PIKEERI: Vatkaa valkuaiset ja sekoita joukkoon tomusokeri, kunnes seos on sopivan paksuista. Värjää pieni osa pikeeristä vihreällä ja osa keltaisella pastavärillä. Laita pikeerit pursotinpusseihin odottamaan käyttöä. 

SUKLAALASTUT: Sulata 300 g Candy Meltsejä vesihauteen yllä. Valele suklaa ohueksi levyksi leivinpaperin päälle ja ripottele murskattuja pakastekuivattuja vadelmia. Kun suklaa on jähmettynyt kovaksi, leikkaa siitä eri kokoisia kolmioita. Sulata loput suklaanapeista ja kiinnitä niiden avulla vadelmasuklaakolmiot keksikuutioiden 5 sivulle kiinni mosaiikin tapaan.

ISOMALTOOSIPALLOT JA -KUUTIOT: Öljyä vuoat kevyesti. Sulata 250 g isomaltoosi kattilassa. Kaada sula massa kuuteen 5 cm halkaisijaltaan olevaan pohjattomaan ympyrävuokaan noin 4 mm paksuiseksi kerrokseksi. Kaada myös puoliympyrän mallisen cakepops – muotin pohjalle ja kääntele muottia, kunnes sulaa isomaltoosia on joka kohdassa. Anna jähmettyä ja irrota sittten vuoista. Sulata loput 50 g isomaltoosia kattilassa ja kasaa sen avulla kuudesta ympyrästä kuutio. Lämmitä kattilaa liedellä, kunnes sen pohja on kuuma. Tasoita puolipallojen pinta sulattamalla niitä hieman kattilan pohjaa vasten. Kiinnitä kaksi puolipalloa toisiinsa. Puolipallojen pintaan voi sivellä hieman punaista kimalletomuväriä.

MACARONIT: Aloita siivilöimällä tomusokeri ja mantelijauhot kaksi kertaa. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi pienellä teholla ja vasta sitten lisää sokeri. Nosta tehoa ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on tarpeeksi jämäkkää. Lisää vaahtoon n. 1/3 osa tomusokeri-mantelijauhoseoksesta ja kääntele seosta nuolijalla. Lisää pastavärit. Kääntele seosta muutaman kerran. Lisää loput tomusokeri-mantelijauhoseoksesta ja kääntele, kunnes seos alkaa löystyä. Massa on oikean paksuista, kun sitä valuttaa hieman jollekin tasolle ja sen huippu laskeutuu alas. Pursota valmis massa ympyrätyllan avulla leivinpaperille. Kopauta peltiä muutaman kerran ja poksauttele ilmakuplat cocktail-tikulla. Anna kuorien kuorettua n. 45-60 minuuttia, kunnes voit koskea niiden pintaan. Paista 140 asteisessa uunissa n. 10-15 minuuttia, kunnes macaronit lähtevät leivinpaperista irti eikä pohja jää siihen kiinni. Etsi valmiille macaronkuorille sopivat parit.

TÄYTE: Vaahdota kuohukerma. Lisää joukkoon tuorejuusto. Sekoita sekaan passionhedelmän sisukset, sitruunamehu ja -kuoriraaste. Halutessasi voit lisätä hieman sokeria mauksi. Pursota täytettä puoliin macaroneista isolla tähtityllalla. 

KASAAMINEN JA KORISTELEMINEN: Aloita maalaamalla pensselillä ja pikeerillä kukkia alustakeksiin. Rajaa kukkien reunat pursottamalla pikeeriä ohuelti. Kukan keskustaan voi pursottaa keltaista ja vihreää pikeeriä. Kuorruta perhoskeksit keltaisella ja vihreällä pikeerillä purssottaen. Laita yläosaan vihreää ja alaosaan keltaista pikeeriä. Sekoita liitoskohta cocktail-tikulla, jolloin väri näyttää liukuvalta. Mustalla elintarviketussilla voi piirtää perhosen ruumiin. Kiinnitä ensin isoin keksikuutio alustaan kiinni sulalla isomaltoosilla. Kiinnitä sen päälle hieman vinoon toisiksi suurin keksikuutio. Kiinnitä kolmanneksi isomaltoosikuutio ja sen jälkeen vielä pienin keksikuutio. Kiinnitä pikeerin ja sulan isomaltoosin avulla pienet isomaltoosipallot taideteokseen. Macaronit voi laittaa taideteoksen eri tasoille ylimääräisen kreemin ja pikeerin avulla.

KAAVAT: 10x10 cm neliö, 25x25 cm neliö, 7,5x7,5 cm neliö, 4x4 cm neliö. Kaavat voi tehdä esimerkiksi leivinpaperista.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Skumppalakki, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Kukkiva pavlovakranssi, Hannan reseptiKoko Suomi leipoo: Mökkitiellä juustokakkuset, Hannan reseptiKoko Suomi leipoo: Iloiset matcha-kuppikaku, HeidiKoko Suomi leipoo: Emman Oodi merelle (Donitsikakku)Koko Suomi leipoo: Mariamin Ritarihuoneen mustikkarättänä
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaLeivontaMakeat leivonnaisetJälkiruoat

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti