Yllättävät faktat: Tätä et tiennyt meloneista

Vesimeloni
Vesimeloni on monen hellepäivien herkku. Shutterstock

Tiesitkö, että meloni on kurkkuihin kuuluva kasvi tai että eri meloneita tulisi säilyttää eri lämpötiloissa? Lue yllättävät melonifaktat!

Etenkin hellesäällä moni syö raikasta vesimelonia välipalaksi, kun lämpimät kelit hillitsevät ruokahalua. Vesimelonien lisäksi Suomessa tarjolla on ympäri vuoden erilaisia sokerimeloneita kuten cantaloupe-, hunaja- ja verkkomeloni. Makuja.fi kokosi yhteen yllättävimmät faktat meloneita koskien.

1. Haju paljastaa kypsyyden

Melonin haju paljastaa sen, onko se kypsä: Kun melonia haistelee kannan vastakkaiselta puolelta, raaka meloni on liki hajuton. Kypsä hedelmä sitä vastoin tuoksuu hyvin voimakkaasti kuorenkin läpi.

2. Oikea säilytyslämpötila

Vesimeloneita ja sokerimeloneita eli cantaloupe-, galia-, ogen-, hunaja- ja verkkomeloneita tulisi säilyttää eri lämpötiloissa, sillä vesimeloni säilyy paremmin lämpimämmässä kuin sokerimelonit. Vesimeloneita tulisi säilyttää 8–12 asteessa, sokerimeloneita tätä viileämmässä.

3. Meloni on marja – ja kurkku

Meloni on monen yllätykseksi kurkkujen heimoon kuuluva kasvi. Itse meloni on kasvin hedelmä, mutta koska marja on yksi mehevien hedelmien tyyppi ja yleensä monisiemeninen, on vesimelonikin kasvitieteellisesti marja.

4. Hyvä kuidun lähde

Cantaloupe-meloni sisältää peräti 7,3 grammaa kuitua. Tämä meloni pitää siten erityisen hyvin nälän loitolla.

5. Suojaa ihoa

Vesimeloni sisältää antioksidantteja, jotka ehkäisee vapaiden radikaalien haittavaikutuksia – ja suojaa siten ikääntymisen merkeiltä.

6. C-vitamiinipommi

Hunajameloni on oikea c-vitamiinipommi, eli suomalaisille tutun appelsiinin lisäksi myös hunajamelonin syöminen kannattaa c-vitamiinin toivossa.

Lähteet: kasvikset.fi, wikipedia, blackdoctor.org

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja