Yllättävät faktat chilistä – ”polte on pelkkää aistiharhaa”

chili
Shutterstock

Chili voi aiheuttaa ahdistavaa poltetta ja huonoa oloa, mutta myös endorfiineja. Toisille chilin syöminen on suorastaan elämäntapa.

Tampereella alkaa perjantaina Chilifest -niminen ruokafestivaali. ”Suomen tulisimmat festivaalit” järjestetään tänä vuonna viidettä kertaa. Huomenta Suomen aamussa vierailivat tapahtuman tiimoilla ruokakirjailija Santeri Vuosara ja Suomen Chiliyhdistys ry:n puheenjohtaja Jarkko Stenfors.

Lue alta mielenkiintoiset faktat chilistä!

Chili ei oikeasti polta

Chilin polte syntyy sen sisältämistä kapsaisinoidesta, joista tunnetuin on kapsaisiini. Kaikki chilin aiheuttamat oireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja vaarattomia, koska todellisuudessa kapsaisiinilla ei ole fyysistä vaikutusta ihmiseen. Kapsaisiini ikään kuin huijaa hermostoa luulemaan, että polte on todellista, vaikka näin ei ole.

– Chilin poltehan on pelkkää aistiharhaa, Stenfors sanoo Huomenta Suomen lähetyksessä.

Polte voi aiheuttaa runsasta hikoilua, polttavaa tunnetta suuhun, pahoinvointia ja ripulia. Kokeneilla chilinsyöjillä vaikutukset voivat kuitenkin olla päinvastaiset: polte vapauttaa runsaasti endorfiinia. Tämän takia jotkut suorastaan harrastavat voimakkaiden chilien syömistä.

– Chilistä saa samanlaista hyvänolontunnetta kuin vaikka liikunnasta tai saunomisesta.

Jogurtti auttaa poltteeseen

Kapsaisiini on öljyliukoista, joten kulaus kylmää vettä vain pahentaa tulisuuden tunnetta. Juo veden sijasta maitoa tai syö pari lusikallista luonnonjogurttia. Myös vaalea leipä tai sokeripitoinen ruoka voi auttaa.

"Vain ruusunmarjassa enemmän C-vitamiinia"

Chili auttaa painonpudotuksessa, koska se lisää runsaasti aineenvaihduntaa. Se sisältää myös runsaasti C- ja E-vitamiinia.

– Chili on yksi vihannesmaailman C-vitamiinipitoisimpia tuotteita. Vain ruusunmarjassa on enemmän C-vitamiinia, Stenfors hehkuttaa.

Vuosaran mukaan väite siitä, että chili voisi aiheuttaa vatsahaavan, on pelkkää legendaa.

– Chilin terveyshyödyt ulottuvat myös vatsaan asti. Chili vahvistaa limakalvoja ja näin ollen ehkäisee vatsahaavaa.

Kokeile chiliä rohkeasti ruoanlaitossa

Chili on ruoanlaitossa makujen vahventaja samalla tavalla kuin suola ja natriumglutamaatti. Ripaus chiliä nostaa ruoan muutkin maut paremmin esiin. 

– Chilistä löytyy muutakin kuin pelkkä polttavuus. Erilaisilla chililajikkeilla saa aikaan suurenmoisen makujen moninaisuuden, Stenfors sanoo.

Sivumakuja-blogin Jani Kinnunen kokkaa Chilifest -tapahtumassa chilipitoisen aterian, jonka valmistaminen kestää vain puoli tuntia. Alku- ja pääruokien reseptit nostavat veden kielelle!

Lue Sivumakuja-blogista vivahteikkaan chilipitoiset reseptit!

Katso Jarkko Stenforsin ja Santeri Vuosaran koko haastattelu videolta!

8:01

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja