"Onko kahvi tuoretta?", klassikkokysymys kaikuu päivittäin suomalaisilla huoltoasemilla. Todellisuudessa kahvi on saattanut seistä kuumalla levyllä useamman tunnin ennen kuin se katoaa asiakkaiden kuppeihin.
Kun kahvia on tarkoitus tarjoilla jatkuvasti valmiina, on sitä useilla bensa-asemilla tarjolla kuumalla levyllä lämpimänä pysyvässä pannussa tai termoskannussa. Asiantuntija suosittelee kaatamaan kuppiin kahvin mieluummin termoskannusta kuin kuumalla levyllä lepäävästä pannusta.
– Termarissa kahvi säilyy paremmin kuin kuumalla levyllä. Levy polttaa kahvia pohjasta aina jonkin verran, barista Noora Kahila toteaa.
Kahvi ei säily tuoreena montaa tuntia
Kahila huomauttaa, että kahviloissa tai bensa-asemilla ei välttämättä tarkkailla sitä, kuinka kauan kahvi seisoo keittämisen jälkeen pannussa. Pahimmillaan tämä aika venyy hurjasti.
– Kahvi on voinut seistä siellä pannussa monta tuntia – ja ei nyt puhuta mistään parista tunnista, vaan koko päivästä, Kahila kertoo.
Termoskannu on siinä mielessä rehellinen tapa säilyttää kahvia, että vähitellen kahvi jäähtyy siinä. Kuumalla levyllä säilytetty kahvipannu sitä vastoin pysyy kuumana vaikka koko päivän, vaikka kahvin laatu kärsisi pohjaanpalamisen vuoksi jo kahden tunnin kuluessa.
– Pari tuntia on sellainen aika, jonka kahvia pystyy säilömään.
LUE MYÖS:
Kahvijuomien ABC: Mitä eroa on cappuccinolla ja café lattella?
Juotko kahvin maidon kanssa? Muista tärkeä lämpötilasääntö
Helppo pikatesti paljastaa kahvisi laadun: Tarvitset vain sokeria!
Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi