Yleinen uskomus Merkkarit-makeisista onkin täyttä puppua: "Se on urbaanilegenda"

merkkarit minilantit
Mitä pieni lovi suosikkimakeisissa oikeasti merkitsee? MTV

Ensin Fazerin perinteiset Merkkarit poistuivat myynnistä, sitten ne tekivät vuosia myöhemmin comebackin hieman pienennettyinä, kunnes makeiset poistettiin jälleen myynnistä ja tilalle ilmestyivät entistäkin pienemmät minilantit. Merkkareiden historia on ollut värikäs – ja nyt niiden nykytila sen sijaan pikimusta. Menneiden vuosikymmenten suosikkimakeisia myydään tänä päivänä nimittäin enää mustina, salmiakin makuisina miniversioina ja hedelmäiset Merkkarit ovat jääneet historiaan.

Fazerin suositut retrokarkit, Merkkarit, muistetaan 1970- ja 80-lukujen klassikkomakeisena. Isokokoiset Merkkarit aiheuttivat kuitenkin erityisesti pienille lapsille tukehtumisriskin ja makeinen poistettiinkin kauppojen valikoimista 1980-luvun alkupuoliskolla. Myöhemmin ne palasivat myyntiin hieman pienennettyinä lantteina, kunnes taas poistuivat myynnistä.

Mitä pieni lovi Merkkareissa todellisuudessa merkitsee

Vuosia kului, ja kun Merkkarit palasivat pitkän tauon jälkeen kauppojen valikoimiin vuonna 2013, niiden ulkomuoto oli jälleen muuttunut. Lanttien kokoa oli taas hieman pienennetty ja karkkiin lisätty pienen pieni lovi. Vuonna 2013 uutisoitiinkin uusien Merkkareiden loven tarkoitusperästä: sen kerrottiin olevan makeisessa tukehtumisvaaran minimoimisen vuoksi. Jos karkki siis olisi juuttunut kurkkuun, pieni lovi makeisessa olisi pitänyt huolen siitä, että hengitystiet jäävät avoimiksi. Tämä ei kuitenkaan pidä aivan paikkaansa.

Fazer Makeisten Lappeenrannan tuotekehityksestä paljastetaan, että lovi suunniteltiin karkkeihin ihan muusta syystä.

– Se on täysin urbaanilegenda, että lovi olisi laitettu Merkkareihin tukehtumisriskin vuoksi, tuotekehityksestä nauretaan.

Todellisuudessa lovi keksittiin laittaa Merkkareihin puhtaasti ”tarinallisesta” syystä. Koska Merkkarit esittivät vanhoja lantteja, niissä piti näkyä ajan patina.

– Merkkarit olivat meren pohjasta löytyneitä, hieman käpristyneitä lantteja, joista puuttuu vielä palanen. Lovi oli siis se puuttuva lantin palanen.

Hedelmä-Merkkareita ei enää saa

Vaikka Merkkareiden paluu olikin vuonna 2013 menestys, ei niiden myynti kuitenkaan jatkanut nousukiitoaan pitkään. Lovelliset Merkkarit korvattiin ensin Merkkarit Minilantit -pussilla, joka sisälsi sekä hedelmä- että salmiakkikarkkeja. Lopulta myös hedelmä-Merkkareista päätettiin luopua.

– Hedelmä- ja salmiakki-Merkkarit eivät säilyneet hyvin samassa pussissa. Mustat karkit muodostuivat isoksi klimpiksi. Nyt on siis myynnissä enää pieniä, mustia Minilantteja.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja