Vuosi, jona McDonald’sin ranskalaisten resepti muuttui radikaalisti – pääsitkö koskaan maistamaan alkuperäisiä?

McDonaldsin ranskalaiset
Pääsitkö koskaan maistamaan alkuperäisiä ranskalaisia McDonald'sissa? Shutterstock

Tiesitkö, että McDonald’sin alkuperäisissä ranskanperunoissa käytettiin eläinrasvaa kasviöljyn sijaan?

Jos olet syntynyt 1980-luvulla tai sitä ennen, olet ehkä päässyt maistamaan pikaruokaravintola McDonald’sin alkuperäisiä ranskanperunoita. Kuuluisien ranskalaisten resepti nimittäin vaihtui vuonna 1990.

Kirjailija Malcolm Gladwell kertoi Revisionist History -podcastissaan, mikä teki alkuperäisistä ranskalaisista monen mielestä niin paljon paremman makuisia kuin nykyisistä.

Ranskanperunat paistettiin naudan rasvassa

McDonald’s valmisti ranskanperunat 1940-luvulta asti friteeraamalla perunat naudan rasvassa. Vuosikymmenten ajan tämä paistorasva kulki McDonald’sissa nimellä ”formula 47”. Eläinrasvassa paistaminen teki ranskalaisista erityisen rapeita päältä, pehmeitä sisältä ja maultaan täyteläisiä.

Eräs amerikkalaismies onnistui kuitenkin kampanjoimaan ranskalaisia vastaan niin rajusti, että McDonald’s joutui lopulta taipumaan ja vaihtamaan reseptiä. Phil Sokolof -niminen mies käytti peräti 14 miljoonaa dollaria erilaisiin mainoskampanjoihin pikaruokaloiden käyttämää tyydyttynyttä rasvaa vastaan. Sokolof oli itse selvinnyt sydänkohtauksesta, joten hän päätti ottaa elämäntehtäväkseen muuttaa suurien ruokayhtiöiden reseptejä terveellisempään suuntaan.

McDonald’s oli Sokolofin erityinen silmätikku, ja pikaruokaravintola joutuikin lopulta taipumaan julkisen paineen alla. Eläinrasva vaihtui ranskaperunoissa kasviöljyyn. Samalla myös ranskalaisten koostumus ja maku kärsi monen mielestä.

Vanhat ranskanperunat "huomattavasti parempia"

Kirjailija Malcolm Gladwell muistelee uusien ranskanperunoiden tuntuneen valtavalta pettymykseltä, kun hän maistoi niitä ensimmäisen kerran. Gladwell päättikin testata, miten nykypäivän ihmiset reagoivat alkuperäisiin Mäkkärin ranskalaisiin. Hän meni Mattson Food Lab -ruokalaboratorioon, jossa amerikkalaiset ruokatieteen huiput loivat uudelleen McDonald’sin alkuperäiset ranskanperunat. Sitten ihmiset kutsuttiin sokkomakutestiin.

Tulokset olivat yksimieliset: alkuperäiset McDonald’sin eläinrasvassa paistetut ranskalaiset olivat maistajien mielestä "huomattavasti parempia". 

Lähde: Popsugar

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.