Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vuosi, jona McDonald’sin ranskalaisten resepti muuttui radikaalisti – pääsitkö koskaan maistamaan alkuperäisiä?

Pääsitkö koskaan maistamaan alkuperäisiä ranskalaisia McDonald'sissa?
Pääsitkö koskaan maistamaan alkuperäisiä ranskalaisia McDonald'sissa?Shutterstock
Julkaistu 11.08.2017 09:05

MTV LIFESTYLE

Tiesitkö, että McDonald’sin alkuperäisissä ranskanperunoissa käytettiin eläinrasvaa kasviöljyn sijaan?

Jos olet syntynyt 1980-luvulla tai sitä ennen, olet ehkä päässyt maistamaan pikaruokaravintola McDonald’sin alkuperäisiä ranskanperunoita. Kuuluisien ranskalaisten resepti nimittäin vaihtui vuonna 1990.

Kirjailija Malcolm Gladwell kertoi Revisionist History -podcastissaan, mikä teki alkuperäisistä ranskalaisista monen mielestä niin paljon paremman makuisia kuin nykyisistä.

Ranskanperunat paistettiin naudan rasvassa

McDonald’s valmisti ranskanperunat 1940-luvulta asti friteeraamalla perunat naudan rasvassa. Vuosikymmenten ajan tämä paistorasva kulki McDonald’sissa nimellä ”formula 47”. Eläinrasvassa paistaminen teki ranskalaisista erityisen rapeita päältä, pehmeitä sisältä ja maultaan täyteläisiä.

Eräs amerikkalaismies onnistui kuitenkin kampanjoimaan ranskalaisia vastaan niin rajusti, että McDonald’s joutui lopulta taipumaan ja vaihtamaan reseptiä. Phil Sokolof -niminen mies käytti peräti 14 miljoonaa dollaria erilaisiin mainoskampanjoihin pikaruokaloiden käyttämää tyydyttynyttä rasvaa vastaan. Sokolof oli itse selvinnyt sydänkohtauksesta, joten hän päätti ottaa elämäntehtäväkseen muuttaa suurien ruokayhtiöiden reseptejä terveellisempään suuntaan.

McDonald’s oli Sokolofin erityinen silmätikku, ja pikaruokaravintola joutuikin lopulta taipumaan julkisen paineen alla. Eläinrasva vaihtui ranskaperunoissa kasviöljyyn. Samalla myös ranskalaisten koostumus ja maku kärsi monen mielestä.

Vanhat ranskanperunat "huomattavasti parempia"

Kirjailija Malcolm Gladwell muistelee uusien ranskanperunoiden tuntuneen valtavalta pettymykseltä, kun hän maistoi niitä ensimmäisen kerran. Gladwell päättikin testata, miten nykypäivän ihmiset reagoivat alkuperäisiin Mäkkärin ranskalaisiin. Hän meni Mattson Food Lab -ruokalaboratorioon, jossa amerikkalaiset ruokatieteen huiput loivat uudelleen McDonald’sin alkuperäiset ranskanperunat. Sitten ihmiset kutsuttiin sokkomakutestiin.

Tulokset olivat yksimieliset: alkuperäiset McDonald’sin eläinrasvassa paistetut ranskalaiset olivat maistajien mielestä "huomattavasti parempia". 

Lähde: Popsugar

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

McDonald's, Subway, Burger King ja muut – yllättävät faktat pikaruokaketjuistaDanny heitti kokkikaverilleen melkoisen McDonald's-haasteen – lopputulos ällistyttääFaktat pikaruokaketjuista yllättävät: Tiesitkö tätä McDonald'sista tai Subwaysta?McDonald'sin ex-työntekijä paljastaa, mitä teki asiakkaiden tilauksille vuosien ajan: "Nugettien Robin Hood"Totuus Kellogg'sin suosikkimuroista leviää netissä: "En enää koskaan katso Corn Flakeseja samalla tavalla"Tästä syystä McDonald'sin ranskalaiset maistuivat paremmilta lapsena: "Ei vain pilannut ranskalaisia, vaan teki niistä samalla epäterveellisempiä"
PikaruokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pikaruoka
  • 7.8.06:32
    Syöpä

    Keuhkosyövän riski voi kasvaa, jos syöt näitä ruokia

  • 7.7.09:45
    Ravintolat

    Uutta tietoa Tanskan KFC-kohusta: Kelvotonta kanaa konkurssikypsässä ketjussa

  • 2.7.17:29
    Ravintolat

    Mäkkärin kanattomat nugetit testissä: "Mausta huomaa..."

  • 1.7.09:17
    Ruoka

    Hesburger lopettaa lastenaterian myynnin

  • 26.6.12:33
    Ravintolat

    Kaikki KFC-ravintolat kiinni Tanskassa – vuodetut viestit paljastavat järkyttävää tietoa