Voiko viikon vanhaa maitoa vielä juoda? Näin kauan eri elintarvikkeet oikeasti säilyvät
Parasta ennen -päivän täyttyminen ei tarkoita automaattisesti, että elintarvike olisi pilalla. Independent selvitti, miten kauan eri elintarvikkeet yleensä kestävät säilytystä jääkaapissa.
Miten kauan eri vihannekset säilyvät jääkaapissa? Entä onko jogurtti yleensä syömäkelpoista vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen?
Independent listasi, miten pitkään eri elintarvikkeet yleensä kestävät jääkaappisäilytystä. Listaus kertoo säilyvyysajoista yleisellä tasolla. Koska tiedot ovat vain suuntaa antavia, muista, että viimeinen käyttöpäivä -merkintää kannattaa noudattaa, ja omia aisteja on tärkeää käyttää myös parasta ennen -merkittyjen tuotteiden kohdalla.
Maitotuotteet
Kelmuun pakattu valkohomejuusto: 1 viikko
Maito: 1 viikko parasta ennen -päiväyksen jälkeen
Tuore mozzarella: 2 viikkoa
Parmesaaniraaste: 3 kuukautta parasta ennen -päiväyksen jälkeen
Jogurtti: 7–10 päivää parasta ennen -päiväyksen jälkeen
Hedelmät ja vihannekset
Omenat: 3–4 viikkoa
Mustikat: 1–2 viikkoa
Parsakaali: 3–5 päivää
Salaatti: 3–5 päivää
Porkkanat: 2–3 viikkoa
Selleri: 1–2 viikkoa
Greipit: 5–7 päivää
Appelsiinimehu: 7–10 päivää
Vadelmat ja mansikat: 2–3 päivää
Lihat
Kypsä jauheliha: 3–4 päivää
Raaka jauheliha: 1–2 päivää
Kinkkuviipaleet: 3–5 päivää
Naudan- tai possunliha: 3–5
päivää
Kypsä broileri: 3–4 päivää
Raaka broileri: 1–2 päivää
Merenelävät
Kypsennetty lohi tai katkaravut: 3–4 päivää
Raaka lohi tai katkaravut: 1–2 päivää
Sushi: 1 päivä
Lähde: Independent
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut