Myyminen ihmisravinnoksi kiellettyä Suomessa – näin hyönteisiä voi hankkia ruoanlaittoa varten

ÄLÄ KÄYTÄ!
© Topi Kairenius 2016

Hyönteiset ovat monipuolista ja ravinteikasta ruokaa, mutta edelleen hyvin aliarvostettuja. Suomessa hyönteisiä ei saa myydä ihmisravinnoksi.

Hyönteiskokki Topi Kairenius kertoo Makuja.fi:n haastattelussa, kuinka hyönteisiä on mahdollista hankkia ruoanlaittoa varten, kun niitä ei myydä Suomessa ihmisravinnoksi.

TIESITKÖ? EU:ssa hyönteiset luokitellaan vielä uuselintarvikkeeksi, joten niiden myyminen ihmisravinnoksi on kiellettyä. Ruoanvalmistusta laissa ei kielletä, joten hyönteisiä voi rauhassa valmistaa itselleen ravinnoksi.

Haluatko valmistaa ruokaa hyönteisistä?

Jos hyönteisiä mielii valmistaa, helpoin tapa on kasvattaa hyönteiset itse tai tilata ne verkkokaupasta Hollannista. Verkkokaupan kautta on mahdollista tilata sekä kuivattuja että säilöttyjä hyönteisiä. Suomessa on myös kasvattajia, jotka kasvattavat hyönteisiä valvotuissa olosuhteissa. 

– Tällä hetkellä hyönteiset ovat niin sanotussa regulointivaiheessa, eli kullekin lajille tulee osoittaa elintarvikekelpoisuus. Se ei tule olemaan ongelma, sillä Hollannissa ja Belgiassa ruokahyönteisten tutkimus ja elintarviketuotanto on pitkällä huolimatta uuselintarvikepykälästä. He vain tulkitsevat sitä eri tavoin kuin muut EU-maat, Kairenius kertoo.

Hyönteiset ovat monipuolista herkkua

Miltä kuulostaisi voissa paistetut heinäsirkat tai hyönteisjauheesta tehdyt lihapullat? Kairenius suosittelee lämpimästi hyödyntämään hyönteisiä ruoanlaitossa muun muassa niiden monipuolisuuden vuoksi.

– Hyönteiset ovat monipuolinen raaka-aine ja niitä voi hyödyntää ruoanlaitossa tuoreena, pakasteena tai jauheena, Kairenius toteaa.

Tuoreet valvotusti kasvatetut hyönteiset ensin pakastetaan ja ryöpätään ja tämän jälkeen niitä voidaan käyttää normaalisti ruoanlaitossa. Villeinä pyydystetyt hyönteiset täytyy ennen käyttöä pakastaa tai jauhopaastottaa. Jauhopaastotuksella tarkoitetaan sitä, että hyönteiselle syötetään muutaman päivän ajan jauhoja elimistön puhdistamiseksi.

Hyönteisjauhe on helppo keino lisätä ravinteita ruokaan. Hyönteisjauhetta voi lisätä sellaisenaan vaikka leivontajauhoihin tai kasvispyörykkätaikinan sekaan.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja