Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Myyminen ihmisravinnoksi kiellettyä Suomessa – näin hyönteisiä voi hankkia ruoanlaittoa varten

© Topi Kairenius 2016
Julkaistu 09.09.2016 13:04

Emmi Kärkkäinen

Hyönteiset ovat monipuolista ja ravinteikasta ruokaa, mutta edelleen hyvin aliarvostettuja. Suomessa hyönteisiä ei saa myydä ihmisravinnoksi.

Hyönteiskokki Topi Kairenius kertoo Makuja.fi:n haastattelussa, kuinka hyönteisiä on mahdollista hankkia ruoanlaittoa varten, kun niitä ei myydä Suomessa ihmisravinnoksi.

TIESITKÖ? EU:ssa hyönteiset luokitellaan vielä uuselintarvikkeeksi, joten niiden myyminen ihmisravinnoksi on kiellettyä. Ruoanvalmistusta laissa ei kielletä, joten hyönteisiä voi rauhassa valmistaa itselleen ravinnoksi.

Haluatko valmistaa ruokaa hyönteisistä?

Jos hyönteisiä mielii valmistaa, helpoin tapa on kasvattaa hyönteiset itse tai tilata ne verkkokaupasta Hollannista. Verkkokaupan kautta on mahdollista tilata sekä kuivattuja että säilöttyjä hyönteisiä. Suomessa on myös kasvattajia, jotka kasvattavat hyönteisiä valvotuissa olosuhteissa. 

– Tällä hetkellä hyönteiset ovat niin sanotussa regulointivaiheessa, eli kullekin lajille tulee osoittaa elintarvikekelpoisuus. Se ei tule olemaan ongelma, sillä Hollannissa ja Belgiassa ruokahyönteisten tutkimus ja elintarviketuotanto on pitkällä huolimatta uuselintarvikepykälästä. He vain tulkitsevat sitä eri tavoin kuin muut EU-maat, Kairenius kertoo.

Hyönteiset ovat monipuolista herkkua

Miltä kuulostaisi voissa paistetut heinäsirkat tai hyönteisjauheesta tehdyt lihapullat? Kairenius suosittelee lämpimästi hyödyntämään hyönteisiä ruoanlaitossa muun muassa niiden monipuolisuuden vuoksi.

– Hyönteiset ovat monipuolinen raaka-aine ja niitä voi hyödyntää ruoanlaitossa tuoreena, pakasteena tai jauheena, Kairenius toteaa.

Tuoreet valvotusti kasvatetut hyönteiset ensin pakastetaan ja ryöpätään ja tämän jälkeen niitä voidaan käyttää normaalisti ruoanlaitossa. Villeinä pyydystetyt hyönteiset täytyy ennen käyttöä pakastaa tai jauhopaastottaa. Jauhopaastotuksella tarkoitetaan sitä, että hyönteiselle syötetään muutaman päivän ajan jauhoja elimistön puhdistamiseksi.

Hyönteisjauhe on helppo keino lisätä ravinteita ruokaan. Hyönteisjauhetta voi lisätä sellaisenaan vaikka leivontajauhoihin tai kasvispyörykkätaikinan sekaan.

Lisää aiheesta:

Kokki selätti ötökkäkammon – tuo ensimmäiset suomalaiset ruokatoukat markkinoille: ”Minulle ne ovat jo sama asia, kuin jos laittaisi karkin tai keksin suuhun”Eettistä ja ravintorikasta sapuskaa – ruokakirjailija toivoo: "Hyönteisistä pitää tehdä uusi normaali"Huippukokki Henri Alén hehkuttaa: Tässä ruokatrendissä olemme ruotsalaisia edellä!Pian sinäkin pääset herkuttelemaan hyönteisillä! Suomi sallii vihdoin niiden kasvattamisen ja myymisen elintarvikkeeksiTulevaisuuden superhitti, joka jakaa taatusti mielipiteet: Miksi suomalaiset eivät jo syö näitä proteiinipommeja?Viiden vuoden päästä arkipäivää? Hyönteisruoalle odotetaan hurjaa suosiota
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:22
    Kahvi

    Sorrutko yleiseen kahvimokaan? Pippa Laukka: "Pitäisi olla kaksi tuntia juomatta"

  • Eilen17:32
    Ruoka

    Henri Alénin kikka edulliseen pestoon: "Ihan nerokas!"

  • Eilen08:44
    Halpa vs. kallis

    Halvat bolognese-valmisateriat yllättivät makutestissä – voittajasta ei epäselvyyttä

  • 8.11.17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • 8.11.08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä