Väsyttääkö? Kahvin juominen saattaa olla virhe

Kahvi espresso
Shutterstock

Moni on maanantaisin väsymyksen vallassa ja siemailee nuutuneeseen oloon kahvia. Näin ei kuitenkaan välttämättä kannattaisi tehdä.

The Daily Meal kokosi yhteen juomia ja ruokia, joita kannattaisi väsyneenä välttää. Hieman yllättäen tähän joukkoon lukeutuu myös kahvi, jota moni siemailee taltuttaakseen väsymyksen.

Näitä juomia ja ruokia kannattaa välttää väsyneenä:

Kofeiini

Vaikka kofeiini on yksi maailman tunnetuimmista piristeistä, ei sen tehoon kannata luottaa pitkällä tähtäimellä, mikäli olo on valmiiksi voimaton. Kofeiini ei vaikuta vireystilaan molekyylien tasolla, sillä kofeiini yksinomaan stimuloi aivojamme. Keho ei siis saa kofeiinista lisäenergiaa, vaan hetkellisen tunteen pirteydestä. Tästä johtuen viimeisetkin energiat saattavat tuhlautua kofeiinin aiheuttaman energiapiikin ylläpitoon ja pahimmillaan tämän vaikutuksen jälkeen olo on väsyneempi kuin ennen kahvin nauttimista.

Alkoholi

Jo yksi lasillinen viiniä voi vaikuttaa merkittävästi vireystilaan seuraavana päivänä, sillä unenlaatu kärsii hyvin helposti alkoholin vuoksi. Alkoholin prosessoiminen teettää keholla työtä ja tästä syystä ei tule usein nukuttua yhtä hyvin alkoholin nauttimisen jälkeen.

Vaalea leipä

Vehnäjauhoista valmistetut leivät sisältävät usein paljon hiilihydraatteja, mutta hyvin vähän kuitua, joka auttaa kehoa hyödyntämään hiilihydraatteja. Pahimmillaan aamupalaksi nautitun vaaleasta jauhosta valmistetun leivän tai bagelin vuoksi tehokkuus voi kärsiä koko päivän.

Murot

Muroissa on usein hurjasti hiilihydraatteja – ja usein myös sokeria. Tämä yhdistelmä on väsymykselle erityisen otollinen, sillä hiilihydraatit ja sokeri yhdessä edistävät yllättäen väsähtämistä.

Rasvainen liha

Jos syö erityisen raskaasti, elimistöltä kuluu hurjasti energiaa raskaan ravinnon prosessoimiseen. Tästä syystä esimerkiksi rasvainen liha on vihoviimeinen valinta lounaalla, mikäli tarkoitus on pysyä pirteänä koko päivän ajan.

Kirsikat

Luonnon unilääkkeinäkin tunnetut kirsikat sisältävät luontaisesti melatoniinia, jota kutsutaan ihmisen pimeähormoniksi. Jos ei mieli nukahtaa kesken päivän, kannattaa siis pitää päiväsaikaan näpit erossa kirsikoista.

Mehut

Moni karttaa erilaisia makeita herkkuja verensokerin äkillisen nousemisen ja tätä seuraavan lamaannuttavan laskun vuoksi. Mehuja ei sitä vastoin tavallisesti lasketa yhtä epäterveelliseksi vaihtoehdoksi. Useat mehut sisältävät kuitenkin hurjasti sokeria – aivan samaan tapaan kuin monet makeat herkutkin. Kannattaa jatkossa pitää mielessä se, että myös mehun juominen voi vaikuttaa merkittävästi verensokeriin ja sitä myötä myös vireystilaan.


 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja