Varo energiaromahdusta! Nämä ruoka-aineet voivat väsyttää

Kirsikat
Shutterstock

Kannattaa miettiä, mitä ruokia ja juomia nauttii, jos haluaa välttyä yllättäviltä väsähdyksiltä.

Istut työpöytäsi ääressä, kun yhtäkkiä silmät alkavat tuntua raskailta. Aivan yhtäkkiä kaikki energiasi on poissa ja sinua alkaa nukuttaa. Kuulostaako tutulta? Nämä erityisesti iltapäivisin tapahtuvat energiaromahdukset tulevat yhtäkkiä ja johtuvat muun muassa siitä, että olet ehkä istunut koko päivän, mutta myös niistä ruoista ja juomista, joita syöt ja juot.

Tietyt kemialliset yhdisteet ja kivennäisaineet ovat luonnostaan rauhoittavia eivätkä näin sovi keskipäivän välipalaksi. Toki myös muut tekijät vaikuttavat väsymykseen: liian vähän tai paljon liikuntaa, nestehukka, stressi, liian vähän ruokaa ja unenpuute.

Jos haluat kestävää energiaa koko päiväksi, aloita aamiaisesta: yritä yhdistellä niin kuitupitoista täysjyvää, hedelmiä ja vähärasvaista proteiinia. Näin saat takuulla energiaa pitkäksi aikaa. Terveelliset rasvat, joita saat esimerkiksi oliiveista, avokadoista ja pähkinöistä; hyvät proteiinit, joita saat esimerkiksi kananmunista, kalasta ja vähärasvaisesta lihasta sekä vihanneksista saadut hiilihydraatit ovat hyviä valintoja kuin seuraavaksi mainitut unta edistävät ruoka-aineet. Monimutkaiset hiilihydraatit, kuten leivät ja viljat, sekä sokeriset ruoat voivat väsyttää.

1. Alkoholi

Jo lasillinen viiniä edellisenä iltana voi väsyttää seuraavana päivänä. Ja vaikka lasillinen tai kaksi voi tehdä väsyneeksi, unenlaatu kärsii useamman lasillisen jälkeen. Elimistön käsitellessä alkoholia et pääse syvään uneen ja huonosti nukuttu yö ei todellakaan auta seuraavana päivänä, kun pitäisi olla skarppina.

2. Vesirinkelit

Jalostetuista jauhoista valmistetut leivät sisältävät paljon hiilihydraatteja, mutta eivät juuri kuitua, joka auttaisi muuttamaan hiilarit jatkuvaksi energiavirraksi. Tästä syystä et tunne oloasi energiseksi, vaan väsymys pääsee yllättämään. Vesirinkelit eli bagelit ovat yksi pahimmista aamiaisista, joita voit syödä, jos tavoitteena on tehokas ja tuottelias päivä.

3. Kofeiini

Vaikuttaa erikoiselta, sillä juot aamukahvia piristyäksesi, mutta kofeiini voi itse asiassa tehdä olon väsyneeksi. Kofeiini on nimittäin vain kemiallinen stimulantti, joka saa olon valppaaksi. Kun tuo piristys kuluu pois, olemme takaisin alkupisteessä ja jopa väsyneempiä, sillä olemme kuluttaneet kaiken oikean energian kofeiinihuipun aikana.

4. Murot

Kulhollinen muroja on täynnä hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat jonkun ajan päästä energiaromahduksen. Jos murot ovat todella sokerisia, ongelma on pahempi. Sokeri vapauttaa insuliinia elimistöön ja insuliini puolestaan vapauttaa aivoihin aminohappo tryptofaania, joka tekee olon väsyneeksi.

5. Kirsikat

Kirsikat ja kirsikkamehu ovat täynnä unettavaa melatoniinia, joten ne kannattaa säästää iltapalaksi.

Lähde: Fox News

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja