Vain Suomessa: Vedestä peritään kahta veroa – Suomi tilastojen jumbona

vesi
Suomalaiset juovat vähiten pullotettua vettä Euroopassa. Shutterstock

Suomalaiset juovat kivennäisvesiä vähiten koko Euroopassa. Lyhyen kesän ja laadukkaan hanaveden lisäksi kulutukseen vaikuttaa Suomen ainutlaatuinen verotus. 

Suomalaiset juovat kivennäisvesiä noin 18 litraa henkeä kohden vuodessa. Vuoden 2013 tilastoihin perustuvien lukujen mukaan kulutus on koko Euroopan matalin.

Suurimpia kivennäisveden kuluttajamaita ovat Italia ja Saksa. Näissä maissa veden kulutus on jopa yli 170 litraa henkeä kohden.

Vedestä peritään kahta veroa

Kivennäisvesien menekkiin vaikuttaa muun muassa hinta. Toisaalta heikkoa menekkiä selittää myös Suomen poikkeuksellisen laadukas hanavesi. Moni ei halua maksaa pullovedestä, kun hanasta saa hyvää juomavettä.

Suomi on kuitenkin todennäköisesti maailman ainoa maa, jossa pullotetusta vedestä maksetaan makeisveroa. Makeisveroa peritään kivennäisvesistä 11 senttiä litralta, vaikka nämä tuotteet eivät sisältäisikään lainkaan sokeria. Virvoitusjuomien ja kivennäisvesien veroa on lisäksi nostettu viime vuosien aikana kolme kertaa. Makeisveron lisäksi meillä maksetaan myös pakkausveroa 51 senttiä litralta.

Verotusta perustellaan Suomen korkealaatuisella hanavedellä ja maailman parhaimmalla palautuspakkausjärjestelmällä. Vaikka Suomessa on runsaat vesivarannot, suurin osa pullotetusta vedestä tuodaan edelleen ulkomailta. 

Kivennäisvesi suosittu kesäjuoma

Vaikka kivennäisvesien vuosittainen kulutus onkin maltillista, kesällä kulutuksessa nähdään tilastopiikki. Kesäkuukausina panimojuomien myynti on lähes kolmanneksen koko vuoden myynnistä.

Taloustutkimuksella teetetyn kyselyn mukaan kivennäisvesi onkin suomalaisten suosituin kesäjuoma. Suoloja sisältävät kivennäisvedet ovat hyvä keino kehon kuivuuden torjuntaan, joten niitä suositellaan kesäkuumalla erityisesti vanhuksille. 

Panimoliitto arvioi, että virvoitusjuomien ja kivennäisvesien matkustajatuonti on kasvanut viime vuosina. Virosta tuodaan siis alkoholijuomien lisäksi nykyisin myös vettä ja virvoitusjuomia. 

Lähteet: Panimoliitto, The Brewers of Europe

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja