Vain Suomessa: Vedestä peritään kahta veroa – Suomi tilastojen jumbona
Suomalaiset juovat kivennäisvesiä vähiten koko Euroopassa. Lyhyen kesän ja laadukkaan hanaveden lisäksi kulutukseen vaikuttaa Suomen ainutlaatuinen verotus.
Suomalaiset juovat kivennäisvesiä noin 18 litraa henkeä kohden vuodessa. Vuoden 2013 tilastoihin perustuvien lukujen mukaan kulutus on koko Euroopan matalin.
Suurimpia kivennäisveden kuluttajamaita ovat Italia ja Saksa. Näissä maissa veden kulutus on jopa yli 170 litraa henkeä kohden.
Vedestä peritään kahta veroa
Kivennäisvesien menekkiin vaikuttaa muun muassa hinta. Toisaalta heikkoa menekkiä selittää myös Suomen poikkeuksellisen laadukas hanavesi. Moni ei halua maksaa pullovedestä, kun hanasta saa hyvää juomavettä.
Suomi on kuitenkin todennäköisesti maailman ainoa maa, jossa pullotetusta vedestä maksetaan makeisveroa. Makeisveroa peritään kivennäisvesistä 11 senttiä litralta, vaikka nämä tuotteet eivät sisältäisikään lainkaan sokeria. Virvoitusjuomien ja kivennäisvesien veroa on lisäksi nostettu viime vuosien aikana kolme kertaa. Makeisveron lisäksi meillä maksetaan myös pakkausveroa 51 senttiä litralta.
Verotusta perustellaan Suomen korkealaatuisella hanavedellä ja maailman parhaimmalla palautuspakkausjärjestelmällä. Vaikka Suomessa on runsaat vesivarannot, suurin osa pullotetusta vedestä tuodaan edelleen ulkomailta.
Kivennäisvesi suosittu kesäjuoma
Vaikka kivennäisvesien vuosittainen kulutus onkin maltillista, kesällä kulutuksessa nähdään tilastopiikki. Kesäkuukausina panimojuomien myynti on lähes kolmanneksen koko vuoden myynnistä.
Taloustutkimuksella teetetyn kyselyn mukaan kivennäisvesi onkin suomalaisten suosituin kesäjuoma. Suoloja sisältävät kivennäisvedet ovat hyvä keino kehon kuivuuden torjuntaan, joten niitä suositellaan kesäkuumalla erityisesti vanhuksille.
Panimoliitto arvioi, että virvoitusjuomien ja kivennäisvesien matkustajatuonti on kasvanut viime vuosina. Virosta tuodaan siis alkoholijuomien lisäksi nykyisin myös vettä ja virvoitusjuomia.
Lähteet: Panimoliitto, The Brewers of Europe
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia