Uusi perunalajike voisi vähentää lasten ja äitien sairauksia sekä ennenaikaisia kuolemia kehittyvissä maissa.
Ohion yliopiston tuore tutkimus on iloinen uutinen niille yli 800 000 ihmiselle, jotka saavat pääravintonsa perunasta. Tiedemiehet ovat kehitelleet "kultaisen perunan", joka sisältää runsaasti enemmän A- ja E-vitamiineja kuin tavallinen peruna. Nimensä uusi perunalajike saa kellertävästä väristään.
PLOS ONE -tiedejulkaisussa esitelty tutkimus kertoo, yksi 150 gramman annos kultaista perunaa sisältää jopa 42 prosenttia lapsen päivittäin tarvitsemasta A-vitamiiniannoksesta ja 34 prosenttia tämän kehon vaatimasta E-vitamiinista. Lisääntymisikäisillä naisilla määrät ovat vähäisemmät, mutta silti yli kymmenen prosentin.
Tutkijat pyrkivät kehittämään nimenomaan A-vitamiinipitoisemman perunan. Pitkään jatkunut vakava A-vitamiinin puutos voi nimittäin johtaa sokeutumiseen.
Onnekkaana sattumana kultaiseen perunaan päätyi myös runsaasti E-vitamiinia. Sen puute on yhteydessä hermojen, lihasten, näkökyvyn ja vastustuskyvyn heikkenemiseen.
A- ja E-vitamiinien saanti on heikoilla kantimilla osissa Aasiaa, Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa, joissa peruna on tärkeä peruselintarvike.
Askel kohti maailmanlaajuista ruokaturvaa
Kultainen peruna on yksi vastaus kehittyvien maiden ruokaongelmaan: peruselintarvikkeiksi viljellään enemmin satoisia ja tuhoeläimille vastustuskykyisiä kuin ravitsemuksellisesti laadukkaita lajikkeita.
