Uskomaton vaikutus kahvin makuun – kiinnitä huomio tähän seikkaan

kahvi
Valitun kupin väri saattaa vaikuttaa siihen, miltä kahvi maistuu. Shutterstock

Oletko joskus huomannut, että aivan tavallinen kahvi maistuisi jotenkin oudolta? Yllättäen syy tähän ei välttämättä olekaan itse juomassa, vaan kahvin makuun voi vaikuttaa myös se, minkävärisestä kupista juoma nautitaan.

Oxfordin yliopiston ja Australian kansallisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kahvikupilla voi olla yllättävän suuri vaikutus kahvin makuun. Tutkijat päättivät selvittää kahvikupin värin vaikutusta kahvin makuun sen jälkeen, kun kuuluisa barista oli julistanut kahvin maistuvan makeammalta sinisestä tai läpinäkyvästä kupista juotuna kuin valkoisesta.

Kahvi kannattaa juoda sinisestä kupista

Yliopiston tutkijat värväsivät 36 hengen testiryhmän, jotka testasivat kahvin makua sininistä, valkoisista sekä läpinäkyvistä kupeista.

Tältä tulokset näyttivät:

Valkoinen kahvikuppi

Kahvi maistui testiryhmäläisen mukaan voimakkaalta. Kahvi ei maistunut niin makealta kuin sinisestä ja läpinäkyvästä kupista juotuna.

Läpinäkyvä kahvikuppi

Kahvi maistui makeammalta kuin valkoisesta kahvikupista nautittuna.

Sininen kahvikuppi

Kahvi maistui makeammalta kuin vallkoisesta kahvikupista nautittuna. Sinisestä kahvikupista juotu kahvi näytti myös testiryhmäläisten mielestä kaikista kauniimmalta.

Tutkijat uskovat makuerojen johtuvan siitä, että aivot mieltävät ruskean värin kitkeräksi. Valkoisesta kupista nautittuna kahvin ruskea väri korostuu ja näin aivoihin välittyy viesti voimmakkaan makuisesta kahvista.

Lähde: Allt om Mat

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.