Unohda rahka ja raejuusto – näin laihdut syömällä suomalaista kotiruokaa

shutterstock_254343298
Kotiruoan seuraksi olisi lautaselle hyvä valita paljon kasviksia, mikäli tavoitteena on painonpudotus. Shutterstock

Asiantuntija muistuttaa, että myös perinteistä kotiruokaa syömällä voi onnistua saavuttamaan merkittäviä laihdutustuloksia.

Jos tavoitteena on laihdutus tai kiinteytyminen, ei ylistetty rahkaan, raejuustoon ja kananrintaan keskittyvä ruokavalio ole ainoa vaihtoehto. 

Laihtuakseen ei tarvitse syödä maitorahkaa

Monet erityisen proteiinipitoiset tuotteet ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan sekä Suomessa että maailmalla. Meal My Day -nettipalvelun perustaja ja personal trainer Tuukka Linjala kuitenkin muistuttaa, että myös aivan tavallista kotiruokaakin syömällä on mahdollista päästä eroon ylimääräisistä kiloista.

VINKKI! Tavallisen kotiruoan seuraksi on tärkeää valita paljon kasviksia, mikäli tavoitteena on painon pudottaminen. Laihtuakseen ei siis tarvitse kieltää itseltään perinteisiä suomalaisia kotiruokia – kunhan huolehtii, että lautaselta löytyy myös paljon värikästä ja terveellistä syötävää.

– Olen huomannut, että Suomessa vallitsee harhakäsitys siitä, että vain erityisen proteiinipitoisia ruokia syömällä voi laihtua. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä myös aivan tavallista, suomalaista kotiruokaa syömällä on mahdollista saavuttaa merkittäviäkin muutoksia vaa'an lukemissa, Linjala toteaa.

– Perusterve aikuinen ihminen tarvitsee päivässä noin 0,8–1,8 grammaa proteiinia jokaista painokiloaan kohden. Kannattaa muistaa, että myös monet kasvikunnan tuotteet, kuten pavut, linssit, pähkinät ja soijatuotteet sisältävät paljon proteiinia, Linjala jatkaa.

Myös makaronilaatikosta saa kehon tarvitsemia rakennusaineita

Proteiinipitoiset tuotteet ovat olennainen osa terveellistä ruokavaliota, mutta saadakseen riittävän määrän tätä orgaanista yhdistettä, ei suinkaan tarvitse tukeutua pelkkiin maito- tai lihatuotteisiin. Personal trainer ei painottaisi proteiinin roolia liikaa silloin, kun tavoitteena on painonpudotus – eikä fitnesslavoilla poseeraaminen.

– Fitnessvillityksen levittyä tietoisuus proteiinin hyödyistä on levinnyt kulovalkean tavoin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös perinteisestä kotiruoasta, kuten makaroonilaatikosta tai jauhelihakastikkeesta elimistö saa tarvitsemiaan rakennusaineita – sekä sitä kuuluisaa proteiinia, Linjala toteaa.

Ruokavalion pääosassa kasvikset

Monen mielessä laihdutus näyttäytyy merkittävänä ruokavaliomuutoksena tai dieettinä. Koska suuret muutokset elämässä tuntuvat liki aina raskailta, toivoo asiantuntija, että muutoksen sijaan laihdutushaaveet pyrittäisiin valjastamaan kohtuullisuuteen.

– Siinä ei ole mitään pahaa, että silloin tällöin syö vaikkapa hampurilaisen. Se ei kenenkään elämänmittaista ruokavaliomuutosta kaada, Linjala huomauttaa.

Asiantuntija toivoo, että laihdutukseen suhtauduttaisiin lyhyiden kuurien sijaan elämänmittaisena matkana. Ja aivan kuten elämäänkin, myös ruokavalioon kuuluvat notkahdukset.

– Jokaisella meistä on mielitekoja. Jos kaikki lähtee kieltämään itseltään kokonaan, ne voivat ajan myötä kasvaa entistä suurempiin mittasuhteisiin – ja vesittää pahimmillaan kaikki aiemmat opit. Suosittelenkin asiakkaitani lisäämään aina lautaselleen reilusti kasviksia. Silloinkin, kun lautaselle haluaa valita jotain epäterveellisempää herkkua, olisi annosta tärkeää tasapainottaa runsaalla määrällä vihanneksia, Linjala vinkkaa.

Lähde: Meal My Day

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.