Tutkimus: Energiajuomilla erikoinen vaikutus urheilijoihin

tölkki
Shutterstock

Energiajuomista on sekä hyötyä että haittaa urheilijoille, kertoo Women's Health tuoreesta, British Journal of Nutritionissa julkaistusta tutkimuksesta.

Useimmissa energiajuomissa energiapiikin aiheuttaa pääosin juomien sisältämä kofeiini. Tuoreen tutkimuksen mukaan energiajuomat voivat tehostaa urheilusuorituksia, mutta sivuvaikutuksiakin juomilla on.

Tutkimukseen osallistui 90 urheilijaa, muun muassa jalkapalloilijoita, uimareita, jääkiekkoilijoita sekä tenniksenpelaajia. Osallistujiin kuului sekä miehiä että naisia, joiden kaikkien ruokavalioon kuului normaalisti vain pieniä määriä kofeiinia.

Tutkittavat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen joi 3 tölkkiä tavallista energiajuomaa ja toinen ryhmä plaseboa, eli juomaa, josta kofeiini oli heidän tietämättään poistettu. Tunnin kuluttua molemmat ryhmät ryhtyivät urheilemaan.

Kävi ilmi, että ne urheilijat jotka olivat juoneet energiajuomaa, pärjäsivät 3–7 prosenttia paremmin kuin plaseboa juoneet. Ryhmään kuuluneet myös raportoivat tunteneensa itsensä voimakkaimmiksi juomat siemaistuaan.

Energiajuomien vaikutus ei loppunut siihen. 31 prosenttia energiajuomaa juoneista kertoi kärsineensä unettomuudesta seuraavana yönä. Tutkittavat raportoivat myös hermostuneisuudesta ja yliaktiivisuudesta.

Tutkimuksen mukaan energiajuoma voi siis antaa pientä lisätehoa urheilusuoritukselle, mutta jälkiseuraamuksiakin energiajuoman juomisella saattaa olla. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja