Tuopin hinta ei edullisimmasta päästä – tämän verran festareilla syöminen ja juominen rokottaa lompakkoa

festarit
Lehtikuva

Seitsemän euroa tuoppi ja kymppi ruoka-annokseen. Festarikävijä saa varautua useammalla kympillä pitääkseen nälän ja janon poissa.

Festivaalien ruokatarjonta on muuttunut viime vuosina radikaalisti. Muikkujen, makkaroiden ja wokkien rinnalle on tullut laaja kirjo ruokaa, jossa ei pihistellä raaka-aineiden laadussa. Festivaaleilla syöminen ja juominen ei ole kuitenkaan ilmaista, ja laaturuoasta saa usein maksaa enemmän kuin perinteisistä vaihtoehdoista.

Peräti seitsemäätoista eri festivaalia järjestävän Timo Isomäen mukaan ruoan hinnasta ei kuitenkaan juurikaan tule valituksia.

– Kun ihminen lähtee festareille, hän olettaa asioiden maksavat tietyn määrän ja ottaa sen huomioon budjetissa. Jos festivaaliruokaa verrataan ravintolaruokaan, niin ei se siinä vertailussa mitenkään kallista ole, Isomäki toteaa.

– Harva ruoka festivaaleilla maksaa yli kymppiä, mutta kun annoskoot kasvavat, kasvaa myös hinta. Keskimäärin annos on kuitenkin sen kympin luokkaa.

Isomäen mukaan keskimääräinen festarikävijä käyttää rahaa tapahtumassa 30–40 euroa lipun hinnan päälle. Kaikkea summasta ei kuitenkaan välttämättä käytetä festivaalialueen sisällä, vaan kyse on kokonaisbudjetista.

– Juomaan menee rahasta kaksi kolmasosaa eli noin 20–25 euroa ja ruokaan kolmasosa eli noin 10–15 euroa päivässä.

– 20–25 eurolla saa festareilta 3–4 juomaa, jos ajatellaan, että puolen litran olut maksaa noin 7 euroa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.