Totuus mehupaastosta – tiesitkö näistä vaikutuksista?

Mehu
Moni karistaa turvotuksen nykyään muutaman päivän mehupaastolla. Shutterstock

Mehupaastoja on pidetty hyvänä keinona päästä eroon turvotuksesta. Paastoilla on kuitenkin myös kääntöpuolensa.

Mehupaastot ovat usein kolme, viisi tai seitsemän päivää kestäviä paastoja, joiden aikana juodaan yksinomaan terveellisiä mehuja. Jotkut mehupaastot kestävät kuitenkin jopa 30 päivää. Suosituimpia ovat kuitenkin kolmen päivän kestoiset mehupaastot, joita noudatetaan usein siksi, että kuona-aineiden uskotaan silloin poistuvan kehosta erityisen tehokkaasti – turvotuksen lisäksi.

– Kolmen päivän mehupaastojen suosiossa on ollut nousua, sillä niitä on helpompi noudattaa kuin seitsemän, 14 tai 30 päivän kestoisia mehupaastoja, ravitsemusterapeutti Kimberly Sasso kertoo.

"Mehupaasto on villitys"

Asiantuntija muistuttaa, että keho puhdistaa itse itsensä maksan ja munuaisten avulla. Tästä syystä ihmisellä ei ole luontaista tarvetta puhdistumiselle mehupaaston kautta.

– Mehupaasto on villitys, Sasso toteaa.

– Siitä ei ole tarkkaa tutkimustietoa, että mehupaastolla olisi suotuisia terveysvaikutuksia, Sasso kertoo.

Kaikki ravintoaineet eivät säily mehussa

Vaikka erityisen terveellisistä raaka-aineista valmistetut mehut ovat toki terveellisiä, katoaa mehustusvaiheessa raaka-aineista hyödyllisiä ravinteita kuorien ja hedelmälihan mukana. Mehuissa on usein myös huolestuttavan vähän proteiinia.

– Sen tuloksena keho alkaa hyödyntää energiavarastojaan – myös lihaksista, Sasso toteaa.

Mehupaaston vaikutukset heijastuvat kehoon heti sen jälkeen, kun paasto on kestänyt yli vuorokauden.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.