Totuus konvehtirasioista: Saako alakerrokseen kajota ennen kuin yläkerroksen suklaakonvehdit on syöty?

juhlapöydän-punainen
Minkä konvehdin sinä yleensä valitset ensimmäisenä suklaarasiasta?

Suklaakonvehdit kuuluvat monen suomalaisen jouluun. Yksi ikuisuuskiista liittyy siihen, saako konvehtirasian alakerroksiin kajota ennen kuin yläkerroksen kaikki konvehdit on syöty. 

Makeisvalmistaja Panda selvitti vuonna 2017 suomalaisten näkemyksen konvehtirasian oikeaoppiseen syömiseen. Kyselytutkimuksessa selvisi, että kansa jakautuu mielipiteissään kahtia. 

Missä järjestyksessä konvehdit syödään?

Suomalaiset jakautuvat täysin kahteen leiriin, kun kysytään, missä järjestyksessä kaksikerroksisesta suklaarasiasta tulisi syödä konvehdit. Kyselitutkimuksessa niukan enemmistön (49 prosenttia) mielestä suklaarasian ylempi kerros tulee syödä konvehdeista tyhjäksi ennen kuin voi siirtyä alempaan kerrokseen.

Lähes yhtä monella on oikeasta tavasta vastakkainen näkemys, sillä 47 prosenttia suomalaisista ottaa alemmasta kerroksesta konvehteja, vaikka ylemmässä kerroksessa olisikin konvehteja jäljellä. Kyselyn mukaan suomalainen nauttii konvehtinsa useimmiten nopeasti; avattu rasia tyhjentyy konvehdeista lähes saman tien, ja konvehti pistetään kokonaisena suuhun.

Makeisvalmistaja Pandan YouGov Finlandilla vuonna 2017 teettämän kyselyn mukaan naisilla ja miehillä on vastakkaiset näkemykset, kuinka konvehtirasiasta voi ottaa konvehteja. Kysely osoitti, että miehet suosivat naisia enemmän järjestystä. Miehistä suurin osa (53 %) koki, että ylempi kerros on syötävä tyhjäksi konvehdeista ennen alempaan kerrokseen siirtymistä. Naisista 52 % piti hyväksyttävänä nauttia konvehtirasia vapaassa järjestyksessä.

Pandan rasiasta otetaan ensimmäisenä toffee, viimeisenä valitaan ananas

Panda aloitti Juhlapöydän-suklaakonvehtien valmistuksen Vaajakoskella Keski-Suomessa jo 52 vuotta sitten.

Panda Juhlapöydän Konvehteja -rasiassa olivat jo tuolloin mukana Pehmeä Toffee, Minttu, Suklaatryffeli ja Zabaglione. Suklaatryffeli- ja Zabaglione-konvehdit ovat edelleen myös saman muotoisia kuin yli 50 vuotta sitten.

Vuonna 2017 toteutetun kyselyn mukaan Panda Juhlapöydän Konvehteja -rasian suosituin konvehti suomalaisten mielestä on Pehmeä Toffee. Sen ilmoitti valitsevansa rasiasta ensimmäisenä 19 prosenttia vastaajista. Toiseksi suosituin on Suklaatryffeli (17 prosenttia) ja kolmanneksi suosituin Suklaacrisp (16 prosenttia).

Kysely paljasti myös, mikä konvehti jää viimeiseksi suklaarasiaan. Vastaajista 18 prosenttia kertoi ottavansa viimeisenä rasiasta Ananas-konvehdin. Viimeisenä herkuteltavien konvehtien joukkoon lukeutuivat myös Vadelmamarmeladi ja Minttu. Makuasiat jakavat tunnetusti mielipiteitä, siksi erot herkuteltavien konvehtien järjestyksessä ovat kuitenkin melko pienet.

Pandan kyselytutkimukseen osallistui 1505 täysikäistä suomalaista aikavälillä 29.9.–2.10.2017. Jatkokysymykset esitettiin konvehtien syöjille ja niihin vastasi 1 378 suomalaista.

Lähde: Orkla

***

2:48

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja