TOP 10: Yllättävimmät sushifaktat – onko wasabi yhtä suurta huijausta?

Tiesitkö, että harvassa ravintolassa sushin seurana tarjoillaan aitoa wasabia?

Suomalaisten kaupunkien katukuvaan on viime vuosien aikana ilmestynyt lukuisia sushi-baareja, ja sushista on vähitellen muodostunut suomalaistenkin keskuudessa arvostettu japanilainen herkku. Useat uskomukset sushista eivät kuitenkaan pidä paikkaansa.

Syötkö oikeaa wasabia?

Oikea wasabi on maustekrassiksikin kutsutun kasvin juuresta valmistettua tahnaa. Aitoa wasabia on kuitenkin vaikea viljellä ja sen hinta on hyvin korkea. Tästä syystä oikean wasabin sijaan käytetään usein halvempaa versiota, vihreäksi värjättyä piparjuuritahnaa, joka muistuttaa maultaa oikeaa wasabia. Tätä ei kuitenkaan usein kerrota asiakkaalle.

Sushi ei ole alun perin peräisin Japanista

Vaikka japanilaisille kuuluu kunnia sushiherkuista, joita tänä päivänä syödään ympäri maailmaa, ei sushin alkuperäinen muoto ole niinkään japanilaisten keksintö. Sushi on saanut alkunsa Kaakkois-Aasiassa Mekong-joen ympäristössä valmistetusta nare-sushista, joka oli käymisteitse valmistettua kalaa, joka käärittiin happamaan riisiin. Vähitellen herkkua jalostettiin ja se levisi Kiinasta Japaniin.

Halpaa pikaruokaa

Nykyään sushina tunnettu herkku oli alunperin pikaiseksi välipalaksi tarkoitettua ruokaa, jota syötiin käsin teatteriesityksen aikana.

Sushiriisiä ei alun perin syöty

Riisiä pidetään tänä päivänä olennaisena osana sushirullia. Alun perin kala käärittiin riisiin sushin valmistusprosessin aikana siksi, että se auttoi muodostamaan umamin maun kalaan. Prosessin jälkeen riisin heitettiin alun perin pois.

Merilevää laitureista?

Nori eli sushirulliin käytetty merilevä raaputettiin alunperin laitureista ja jopa veneiden pohjista, ja tiivistettiin sen jälkeen levyiksi, jotka kuivattiin auringossa. Tänä päivänä noria viljellään.

Maailman vaarallisin sushi

Pallokalaa voi voi tunnetusti syödä turvallisesti ainoastaan silloin, kun siitä on poistettu maksa ja sukuelimet. Tästä raaka-aineesta valmistettu sashimi on luokiteltu maailman vaarallisimmaksi sushiksi.

Japanilaiset suosivat nigireitä

Maailmalla ihmiset ovat erityisen mieltyneitä maki-nimellä kutsuttuihin sushipaloihin. Japanilaiset syövät itse kuitenkin tavallisemmin nigireissä, eli sushipaloja, joissa täyte on riisistä muotoillun suupalan päällä.

Makirullien nimi

Japanissa sushimattoa kutsutaan makisuksi. Maki-nimellä kutsutut sushipalat ovatkin yllättäen saaneet nimensä arkisesti sushimatosta, joka auttaa saavuttamaan sushien tavoitellun, pyöreän muodon.

Sushi kuuluu syödä käsin

Vaikka syömäpuikot mielletään perinteiseksi tavaksi syödä sushia, oikeaoppinen tapa syödä sushipaloja on käsin. Syömäpuikkoja käytetään oikeaoppisesti vain sashimien syöntiin, jottei raakaan kalaan tarvitsisi koskea paljain käsin.

Riisiä ei kuulu kastaa soijaan

Jos nigiri-sushin haluaa syödä oikeaoppisesti, ei riisiä kuulu kastaa soijakastikkeeseen. Oikea tapa on kastaa varovaisesti vain riisin päällä oleva kalatäyte kastikkeeseen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja