Tiesitkö, että harvassa ravintolassa sushin seurana tarjoillaan aitoa wasabia?
Suomalaisten kaupunkien katukuvaan on viime vuosien aikana ilmestynyt lukuisia sushi-baareja, ja sushista on vähitellen muodostunut suomalaistenkin keskuudessa arvostettu japanilainen herkku. Useat uskomukset sushista eivät kuitenkaan pidä paikkaansa.
Syötkö oikeaa wasabia?
Oikea wasabi on maustekrassiksikin kutsutun kasvin juuresta valmistettua tahnaa. Aitoa wasabia on kuitenkin vaikea viljellä ja sen hinta on hyvin korkea. Tästä syystä oikean wasabin sijaan käytetään usein halvempaa versiota, vihreäksi värjättyä piparjuuritahnaa, joka muistuttaa maultaa oikeaa wasabia. Tätä ei kuitenkaan usein kerrota asiakkaalle.
Sushi ei ole alun perin peräisin Japanista
Vaikka japanilaisille kuuluu kunnia sushiherkuista, joita tänä päivänä syödään ympäri maailmaa, ei sushin alkuperäinen muoto ole niinkään japanilaisten keksintö. Sushi on saanut alkunsa Kaakkois-Aasiassa Mekong-joen ympäristössä valmistetusta nare-sushista, joka oli käymisteitse valmistettua kalaa, joka käärittiin happamaan riisiin. Vähitellen herkkua jalostettiin ja se levisi Kiinasta Japaniin.
Halpaa pikaruokaa
Nykyään sushina tunnettu herkku oli alunperin pikaiseksi välipalaksi tarkoitettua ruokaa, jota syötiin käsin teatteriesityksen aikana.
Sushiriisiä ei alun perin syöty
Riisiä pidetään tänä päivänä olennaisena osana sushirullia. Alun perin kala käärittiin riisiin sushin valmistusprosessin aikana siksi, että se auttoi muodostamaan umamin maun kalaan. Prosessin jälkeen riisin heitettiin alun perin pois.
Merilevää laitureista?
Nori eli sushirulliin käytetty merilevä raaputettiin alunperin laitureista ja jopa veneiden pohjista, ja tiivistettiin sen jälkeen levyiksi, jotka kuivattiin auringossa. Tänä päivänä noria viljellään.
