Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

TOP 10: Yllättävimmät sushifaktat – onko wasabi yhtä suurta huijausta?

Julkaistu 30.10.2014 17:34

MTV LIFESTYLE

Tiesitkö, että harvassa ravintolassa sushin seurana tarjoillaan aitoa wasabia?

Suomalaisten kaupunkien katukuvaan on viime vuosien aikana ilmestynyt lukuisia sushi-baareja, ja sushista on vähitellen muodostunut suomalaistenkin keskuudessa arvostettu japanilainen herkku. Useat uskomukset sushista eivät kuitenkaan pidä paikkaansa.

Syötkö oikeaa wasabia?

Oikea wasabi on maustekrassiksikin kutsutun kasvin juuresta valmistettua tahnaa. Aitoa wasabia on kuitenkin vaikea viljellä ja sen hinta on hyvin korkea. Tästä syystä oikean wasabin sijaan käytetään usein halvempaa versiota, vihreäksi värjättyä piparjuuritahnaa, joka muistuttaa maultaa oikeaa wasabia. Tätä ei kuitenkaan usein kerrota asiakkaalle.

Sushi ei ole alun perin peräisin Japanista

Vaikka japanilaisille kuuluu kunnia sushiherkuista, joita tänä päivänä syödään ympäri maailmaa, ei sushin alkuperäinen muoto ole niinkään japanilaisten keksintö. Sushi on saanut alkunsa Kaakkois-Aasiassa Mekong-joen ympäristössä valmistetusta nare-sushista, joka oli käymisteitse valmistettua kalaa, joka käärittiin happamaan riisiin. Vähitellen herkkua jalostettiin ja se levisi Kiinasta Japaniin.

Halpaa pikaruokaa

Nykyään sushina tunnettu herkku oli alunperin pikaiseksi välipalaksi tarkoitettua ruokaa, jota syötiin käsin teatteriesityksen aikana.

Sushiriisiä ei alun perin syöty

Riisiä pidetään tänä päivänä olennaisena osana sushirullia. Alun perin kala käärittiin riisiin sushin valmistusprosessin aikana siksi, että se auttoi muodostamaan umamin maun kalaan. Prosessin jälkeen riisin heitettiin alun perin pois.

Merilevää laitureista?

Nori eli sushirulliin käytetty merilevä raaputettiin alunperin laitureista ja jopa veneiden pohjista, ja tiivistettiin sen jälkeen levyiksi, jotka kuivattiin auringossa. Tänä päivänä noria viljellään.

Maailman vaarallisin sushi

Pallokalaa voi voi tunnetusti syödä turvallisesti ainoastaan silloin, kun siitä on poistettu maksa ja sukuelimet. Tästä raaka-aineesta valmistettu sashimi on luokiteltu maailman vaarallisimmaksi sushiksi.

Japanilaiset suosivat nigireitä

Maailmalla ihmiset ovat erityisen mieltyneitä maki-nimellä kutsuttuihin sushipaloihin. Japanilaiset syövät itse kuitenkin tavallisemmin nigireissä, eli sushipaloja, joissa täyte on riisistä muotoillun suupalan päällä.

Makirullien nimi

Japanissa sushimattoa kutsutaan makisuksi. Maki-nimellä kutsutut sushipalat ovatkin yllättäen saaneet nimensä arkisesti sushimatosta, joka auttaa saavuttamaan sushien tavoitellun, pyöreän muodon.

Sushi kuuluu syödä käsin

Vaikka syömäpuikot mielletään perinteiseksi tavaksi syödä sushia, oikeaoppinen tapa syödä sushipaloja on käsin. Syömäpuikkoja käytetään oikeaoppisesti vain sashimien syöntiin, jottei raakaan kalaan tarvitsisi koskea paljain käsin.

Riisiä ei kuulu kastaa soijaan

Jos nigiri-sushin haluaa syödä oikeaoppisesti, ei riisiä kuulu kastaa soijakastikkeeseen. Oikea tapa on kastaa varovaisesti vain riisin päällä oleva kalatäyte kastikkeeseen.

Lähde: goasia.about.com

Lisää aiheesta:

Oletko jo maistanut? Sushia näppärämpi japanilainen välipala rantautui SuomeenTiesitkö? Sushistakin tuttuja "rapupuikkoja" ei valmisteta ravustaTiesitkö tätä sushista? Moni mokaa soijan kanssa – eikä riisin kuulu olla tällaista!Unohda puikot! Suomessa vieraillut japanilainen kansanedustaja paljastaa, kuinka sushia kuuluisi oikeaoppisesti syödä 11 asiaa, joita et tiennyt sushistaVältä yleiset virheet – näin syöt sushia oikein
SushiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Sushi
  • 14.10.17:22
    Ruoka

    Sushiakin suositumpaa! Japanin omaa "karjalanpiirakkaa" saa Suomestakin

  • 23.3.17:31
    Ruoka

    Sushiautomaatit rantautuvat Suomeen – tästä on kyse

  • 18.3.14:47
    Ravintolat

    Helsinkiläinen sushiravintola suljettiin – törkyisessä kunnossa, runsaasti eläviä ja kuolleita torakoita

  • 10.3.13:02
    Ruoka

    Sushikokki kertoo, mikä markettisushissa mättää – "Aika kaukana siitä, mitä sen kuuluisi olla"

  • 16.10.202409:09
    Ruoka

    Hiilaritonta sushia! Ennennäkemätön suomalaiskeksintö palkittiin maailman parhaana