Tiesitkö? Tästä syystä Pihlaja-karkeissa ei ole aitoa pihlajanmarjaa

Pihlajakollaasi
Kettukarkkien kettu on muuttunut vuosien varrella. Fazer makeiset, Studio Taikalyhty

Alkuperäisten Pihlajanmarja-marmeladien maku oli peräisin aidoista marjoista. 1980-luvulla reseptiä jouduttiin muuttamaan pihlajanmarjojen saatavuusongelmien vuoksi.

Kettukarkkinakin tunnettu Pihlaja-makeinen on Fazerin vanhin edelleen valmistuksessa oleva makeinen. Sitä on tehty lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1885 asti.

– Ainoastaan sota-aikana kun sokeria ei ollut saatavilla, sen valmistuksessa oli tuotantokatkoksia, Fazer makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola kertoo.

Alunperin reseptissä käytettiin aitoja pihlajanmarjoja, ja karamellin nimikin oli Pihlajanmarja. 1980-luvulla pihlajanmarjat korvattiin aromeilla ja nimeksi vaihtui Pihlaja.

– Siinä ei käytetä pihlajanmarjaa siitä yksinkertaisesta syystä, että niitä ei ole saatavilla markkinoilla riittävää määrää. Satokausihan vaihtelee aivan valtavasti vuosittain ja pihlajanmarjan kaupallinen tuotanto on todella vähäistä.

Reseptin vaihtuminen ei ole horjuttanut kettukarkin suosiota. Se elää edelleen monien muistoissa ”mummokarkkina”.

– Pihlajaan liittyy todella paljon muistoja ja tarinoita siitä, milloin sitä on syöty. Suurille ikäpolville se on monille ollut se ensimmäinen makeinen mitä on saanut maistaa.

Osaatko avata karkkipussin oikeaoppisesti? Katso video!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja