Tiesitkö? Tästä syystä Pihlaja-karkeissa ei ole aitoa pihlajanmarjaa
Alkuperäisten Pihlajanmarja-marmeladien maku oli peräisin aidoista marjoista. 1980-luvulla reseptiä jouduttiin muuttamaan pihlajanmarjojen saatavuusongelmien vuoksi.
Kettukarkkinakin tunnettu Pihlaja-makeinen on Fazerin vanhin edelleen valmistuksessa oleva makeinen. Sitä on tehty lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 1885 asti.
– Ainoastaan sota-aikana kun sokeria ei ollut saatavilla, sen valmistuksessa oli tuotantokatkoksia, Fazer makeisten viestintäjohtaja Liisa Eerola kertoo.
Alunperin reseptissä käytettiin aitoja pihlajanmarjoja, ja karamellin nimikin oli Pihlajanmarja. 1980-luvulla pihlajanmarjat korvattiin aromeilla ja nimeksi vaihtui Pihlaja.
– Siinä ei käytetä pihlajanmarjaa siitä yksinkertaisesta syystä, että niitä ei ole saatavilla markkinoilla riittävää määrää. Satokausihan vaihtelee aivan valtavasti vuosittain ja pihlajanmarjan kaupallinen tuotanto on todella vähäistä.
Reseptin vaihtuminen ei ole horjuttanut kettukarkin suosiota. Se elää edelleen monien muistoissa ”mummokarkkina”.
– Pihlajaan liittyy todella paljon muistoja ja tarinoita siitä, milloin sitä on syöty. Suurille ikäpolville se on monille ollut se ensimmäinen makeinen mitä on saanut maistaa.
Osaatko avata karkkipussin oikeaoppisesti? Katso video!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria