Tiesitkö? Tässä ilmaisessa herkussa on enemmän kuitua kuin leivässä

tatti, herkkusieni
Lehtikuva

Sienikausi on parhaimmillaan, mutta tiesitkö, kuinka paljon erilaisia terveydelle hyödyllisiä kuituja, kivennäisaineitaa, hivenaineita ja vitamiineja sienet sisältävät?

Ruokasienet ovat yllättävän terveellistä herkkua oikein valmistettuina. Monen yllätykseksi sienet sisältävät myös paljon ravintokuituja.

Oiva kuidunlähde

Sienet ovat hyvä kuidunlähde. Harva tietää, että sienet sisältävät enemmän ravintokuitua kuin selleri tai kokojyväleipä.

Proteiinipommi

Monen yllätykseksi sienet ovat myös varsinaisia proteiinipommeja. Sienet sisältävät enemmän proteiineja kuin useat vihannekset.

Ase flunssaa vastaan

Sienissä on paljon sinkkiä, joka voi auttaa parantamaan immuunipuolustusta. On saatu myös viitteitä siitä, että sinkki voi parhaimmillaan kohottaa jopa libidoa.

Paljon tärkeää kaliumia

Kalium on tärkeä kivennäisaine, mutta harva tietää, kuinka paljon kaliumia yksi herkkusieni sisältää. Sitä voi olla yhdessä sienessä enemmän kuin kokonaisessa banaanissa.

Tärkeitä hivenaineita

Seleeni on ihmiselle välttämätön hivenaine, jota saadaan yleisimmin lihasta, maidosta ja viljavalmisteista. Myös sienet sisältävät seleeniä. Seleenin on todettu vahvistavan immuunipuolustusta.

Harvinaista D-vitamiinia

Harvat luonnon antimet sisältävät elimistölle tärkeää D-vitamiinia, mutta sienet tekevät tässä poikkeuksen, sillä ne sisältävät runsaasti D-vitamiinia.

Terveellistä B-vitamiinia

Sienet ovat myös oiva B-vitamiinin lähde.

Sopiva valmistustapa

Etenkin keittäminen vaikuttaa usein negatiivisesti siihen, kuinka hyvin eri ravintoaineet säilyvät ruoka-aineissa. Sieniä harvoin keitetään, joten niissä ravintoaineetkin säilyvät usein läpi valmistusprosessin.

Vatsanväänteitä sienistä?

Joillekin sienet eivät sovi ollenkaan ja tähän saattaa olla hyvin yksinkertainen selitys, sillä sienten sisältämä sienisokeri eli trehaloosi ei sovi niille, joilla on trehaloosi-intoleranssi. Eri sienet sosältävät vaihtelevia määriä trehaloosia. Kaikkein eniten sienisokeria on herkkutateissa, kanttarelleissa sekä vaalea- ja rusko-orakkaissa.

LUE MYÖS:

Lähteet: Health24.com, Wikipedia

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja