Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö syöväsi leipäsi välissä ”pitkämunaa”? 18 senttiä pituutta ja 300 grammaa painoa

Shutterstock
Julkaistu 01.08.2014 13:52

MTV LIFESTYLE

Ruokateollisuudessa käytetään monesti tavallisen kananmunan sijasta niin kutsuttua pitkämunaa. Se on valmiiksi viipaloitu munatanko, jota hyödynnetään esimerkiksi isojen salaattierien ja voileipien valmistuksessa.

Pitkämuna koostuu yhteensä 300 grammasta kananmunan keltuaista ja valkuaista. Keltuainen ja valkuainen on yhdistetty isoksi munatangoksi, joka on 18 senttimetriä pitkä ja neljä senttimetriä paksu. Yhteen tankoon on käytetty 6-10 kananmunaa. 

Tämä erikoinen tuote on ollut Suomenkin markkinoilla jo jonkin aikaa. Se on herättänyt nimensä puolesta myös jonkin verran hilpeyttä ja pilailua internetin huumorisivustoilla. 

”Samat elementit tässäkin on, kuin tavallisessa munassa”

Pitkämuna_2Kuvankaappaus: Scanegg

Pitkämunatankoja valmistetaan Tanskassa. Suomessa pitkämunia maahantuo ja jälleenmyy Munakunta. Munakunnan myyntijohtaja Ilkka Tirkkonen kertoo, että pitkämunan tarve on saattanut syntyä alkujaan juuri Tanskassa. 

– Tanskassa tämä tuote kehitettiin. Luulen, että isoin tekijä tuotteen kehittämiselle on ollut Tanskassa elävä vahva voileipäkulttuuri, Tirkkonen arvelee.

Tavallisen kananmunan ja pitkämunatangon ravintoarvot eivät merkittävästi eroa toisistaan. Pitkämunatankoon on kuitenkin lisätty suolaa, maissitärkkelystä ja happamuudensäätöainetta. Tirkkosen mielestä maku ei ole erilainen, kuin tavallisessa kananmunassa. 

– Samat elementit tässäkin on, kuin tavallisessakin kananmunassa, valkuainen ja keltuainen. Tässä tuotteessa ne on vain laitettu vähän erilaiseen muotoon, Tirkkonen sanoo.

Miksi pitkämunaa tarvitaan?

Tirkkosen mukaan pitkämunan asiakaskunta on laaja. Yksi syy pitkämunan tarpeelle on luultavasti se, että kananmunan keittäminen on aikaa, valmisteluja ja työvoimaa vievä prosessi keittiössä. Pitkämuna on sen sijaan saman tien käyttövalmis tuote. 

– Pitkämunaa käytetään vitriinituotteisiin kahviloissa ja ravintoloissa. Einesteollisuus käyttää tätä myös paljon salaatteihin ja sen tyyppisiin tuotteisiin. Yksi syy pitkämunan käyttämiseen on myös se, että se on tasakokoinen pala, eli siinä ei ole hukkaa, Tirkkonen avaa. 

Onko Tirkkonen törmännyt huvittuneisiin asiakkaisiin pitkämuna-tuotetta markkinoidessaan?

– Joka kerta joku tulee ihmettelemään ja hihittelemään, että vai että tuollainen on se pitkämuna. Minä olen kysynyt henkilökohtaisesti monelta ihmiseltä, että keksitkö itse sille paremman nimen. Ei sellaista löydy, Tirkkonen sanoo.

Lähteet: Scanegg.fi, Fineli.fi

Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Missä kananmunia tulisi säilyttää, ja miksi "keski-ikäinen muna" on paras? Lue munafaktat!Moni tekee kananmunien kanssa yksinkertaisen virheen, joka voi kostautuaAino löysi harvinaisen ”maatuskamunan” – yrittäjä: ”Ei ole koskaan ennen tullut vastaan”Muistatko vielä "Mene munalla töihin" -sloganin? Tutkijoiden mukaan kananmunia saa ja kannattaa edelleen syödä joka päiväMartta antaa armahduksen kohutulle sinkkumunalle: "Tilanteet elävät"
KananmunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin

  • 20.5.17:01
    Ruoanlaitto

    Ravintolakokkien kikka parhaaseen munakokkeliin – oletko testannut?