Tiesitkö syöväsi leipäsi välissä ”pitkämunaa”? 18 senttiä pituutta ja 300 grammaa painoa

Munaleipä
Shutterstock

Ruokateollisuudessa käytetään monesti tavallisen kananmunan sijasta niin kutsuttua pitkämunaa. Se on valmiiksi viipaloitu munatanko, jota hyödynnetään esimerkiksi isojen salaattierien ja voileipien valmistuksessa.

Pitkämuna koostuu yhteensä 300 grammasta kananmunan keltuaista ja valkuaista. Keltuainen ja valkuainen on yhdistetty isoksi munatangoksi, joka on 18 senttimetriä pitkä ja neljä senttimetriä paksu. Yhteen tankoon on käytetty 6-10 kananmunaa. 

Tämä erikoinen tuote on ollut Suomenkin markkinoilla jo jonkin aikaa. Se on herättänyt nimensä puolesta myös jonkin verran hilpeyttä ja pilailua internetin huumorisivustoilla. 

”Samat elementit tässäkin on, kuin tavallisessa munassa”

Pitkämunatankoja valmistetaan Tanskassa. Suomessa pitkämunia maahantuo ja jälleenmyy Munakunta. Munakunnan myyntijohtaja Ilkka Tirkkonen kertoo, että pitkämunan tarve on saattanut syntyä alkujaan juuri Tanskassa. 

– Tanskassa tämä tuote kehitettiin. Luulen, että isoin tekijä tuotteen kehittämiselle on ollut Tanskassa elävä vahva voileipäkulttuuri, Tirkkonen arvelee.

Tavallisen kananmunan ja pitkämunatangon ravintoarvot eivät merkittävästi eroa toisistaan. Pitkämunatankoon on kuitenkin lisätty suolaa, maissitärkkelystä ja happamuudensäätöainetta. Tirkkosen mielestä maku ei ole erilainen, kuin tavallisessa kananmunassa. 

– Samat elementit tässäkin on, kuin tavallisessakin kananmunassa, valkuainen ja keltuainen. Tässä tuotteessa ne on vain laitettu vähän erilaiseen muotoon, Tirkkonen sanoo.

Miksi pitkämunaa tarvitaan?

Tirkkosen mukaan pitkämunan asiakaskunta on laaja. Yksi syy pitkämunan tarpeelle on luultavasti se, että kananmunan keittäminen on aikaa, valmisteluja ja työvoimaa vievä prosessi keittiössä. Pitkämuna on sen sijaan saman tien käyttövalmis tuote. 

– Pitkämunaa käytetään vitriinituotteisiin kahviloissa ja ravintoloissa. Einesteollisuus käyttää tätä myös paljon salaatteihin ja sen tyyppisiin tuotteisiin. Yksi syy pitkämunan käyttämiseen on myös se, että se on tasakokoinen pala, eli siinä ei ole hukkaa, Tirkkonen avaa. 

Onko Tirkkonen törmännyt huvittuneisiin asiakkaisiin pitkämuna-tuotetta markkinoidessaan?

– Joka kerta joku tulee ihmettelemään ja hihittelemään, että vai että tuollainen on se pitkämuna. Minä olen kysynyt henkilökohtaisesti monelta ihmiseltä, että keksitkö itse sille paremman nimen. Ei sellaista löydy, Tirkkonen sanoo.

Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.