Tieteen avulla onnistut taatusti: Näin tiedät, kuinka kypsä kananmuna on – joka kerta!

munakuva
Kuvakaappaus: Bright Side Shutterstock

Kananmunan keittoajasta puhutaan paljon, mutta miltä minkäkin verran keitetty kananmuna oikeastaan näyttää, ja mikä onkaan paras tapa kypsentää kananmuna?

Kananmunan keittäminen ei ole niin helppoa kuin luulisi, mikä johtuu kananmunan rakenteesta, joka jakautuu kahteen: keltuaiseen ja valkuaiseen. Jos tarkkoja ollaan, keltuaista ja valkuaista tulisi kypsentää eri lämpötiloissa, jotta lopputuloksesta tulisi täydellinen. Valkuaiselle optimaalinen kypsennyslämpötila on 82 astetta ja keltuaiselle 77 astetta.

Amerikkalainen kokki J. Kenji Lopez-Alt käytti tiedettä apunaan löytääkseen täydellisen tavan keittää kananmunat. Hän laittoi ison kasan kananmunia kiehumaan 30 sekunniksi, ja lisäsi sen jälkeen veteen pari jääkuutiota viilentääkseen veden lämpötilaa. 30 sekunnin välein hän otti yhden kananmunan pois vedestä. Kuvasta näkyvät tulokset.

Kuvasta on helppo löytää itse eniten miellyttävä rakenne. Katso siis kuvaa ja hyödynnä Lopez-Altin kypsennystapaa ja saat juuri sinulle täydellisen kananmunan!

Lähde: Bright Side


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.