Mainos

Tiede sen todistaa: Älykkäät ihmiset juovat enemmän alkoholia

Viina on viisasten juoma, sanotaan. Yleensä sanoja viittaa alkoholin kulutuksen hallintaan, mutta voisiko sillä olla myös muita merkityksiä? 

Perinteinen mielikuva lahjakkaasta taiteilijasta, kirjailijasta tai tiedemiehestä on usein hieman pulloon päin kallellaan, vaikka juoppoja ja humalaisia pidetäänkin typeränä.

Useampi tutkimus kuitenkin osoittaa että alkoholia runsaasti nauttivat ihmiset ovat keskimääräistä älykkäämpiä. 

Mitä tästä pitäisi ajatella? 

Älykkäät naiset käyttävät enemmän alkoholia – mutta eivät keskivertomiestä enemmän

Brittitutkimuksen mukaan korkeakoulussa opiskelevat naiset juovat 86 prosenttia enemmän kuin vähemmän koulutetut ikäluokassaan. Miehet kuitenkin käyttävät alkoholia 11,1 prosenttia enemmän kuin naiset älykkyyden tasosta riippumatta. 

Älykäs lapsi juo aikuisena alkoholia

Suomalainen kaksostutkimus, amerikkalainen terveystutkimus ja lasten kehitystä seurannut brittitutkimus ovat kaikki havainneet älykkäiden lasten nauttivan enemmän alkoholia aikuisiällä. 

Muun muassa Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen tutkimuksen mukaan verbaalinen lahjakkuus vaikutti alkoholin kulutukseen aikuisiällä – mitä parempi lapsi oli puhumaan 12-vuotiaana, sitä todennäköisemmin hän käytti alkoholia 16-vuotiaana. 

Koulutettu juo todennäköisemmin

Mitä vanhemmaksi tulet, sitä enemmän juot, mutta vain jos olet korkeasti koulutettu. 

Yhdysvaltalainen terveystutkimus havaitsi että korkeakoulutetuista 68,4 prosenttia käytti alkoholia, kun niin teki vain 35,2 prosenttia koulunsa kesken jättäneistä.

Kohtuukäyttäjillä korkein älykkyysosamäärä

Sveitsiläistutkimuksen mukaan alkoholia säännöllisesti, mutta kohtuudella käyttävillä on korkeampi älykkyysosamäärä kuin absolutisteilla tai runsaasti alkoholia nauttivilla. 

Kerralla paljon juovat miehet olivat tyhmimpiä, mutta myös absolutismin ja alhaisen älykkyyden välillä oli yhteys. Ehkä viina todella on viisasten (kohtuukäyttäjien) juoma. 

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja