Tiedätkö, mikä kananmunan sisältä löytyvä valkoinen ”naru” oikeasti on?

kananmuna
Kananmunia rikkoessa kannattaa toivoa, että niiden sisältä löytyisi valkoinen naru. Shutterstock

Kananmunista löytyvät valkoiset narut ovat harmittomia, mutta paljastavat raaka-aineesta enemmän kuin uskotkaan. 

Kananmuna on yksi keittiömme yleisimmistä raaka-aineista, sillä käytämme kananmunia niin munakkaaseen kuin esimerkiksi syntymäpäiväkakkuihin.

Ei ole merkitystä kuinka monta kertaa olet käsitellyt kananmunia, yksi asia saa sinut joka kerta hämilleen. Mikä ihme on valkoinen narumainen kohta, joka roikkuu kiinni keltuaisessa? 

Toimivat keltuaisen ankkureina

Näiden valkoisten kohtien tarkoituksena on pitää keltuainen paikoillaan ja oikeassa asennossa munan keskellä. Näillä valkoisilla kohdilla on monta nimeä. Niitä kutsutaan yleisimmin valkuaissiteeksi tai -nuoraksi, mutta myös nimitykset napapilkku ja kalatsa ovat yleisessä käytössä.

Valkuaissiteet ovat muodostuneet proteiinista, ja ne on liittävät keltuaisen munankuoren sisäpuolella oleviin kalvoihin. Juuri tämä side voi joskus tehdä keltuaisen ja valkuaisen erottelemisesta haastavaa. 

Kertoo paljon kananmunan iästä 

Valkuaissiteet voivat näyttää erikoisilta, mutta ne ovat täysin syötäviä ja niiden poistaminen on tarpeetonta. Nämä valkuaissiteet ovat itse asiassa varma merkki siitä, että kananmuna on tuore. Valkuaissiteet nimittäin katoavat vanhetessaan.

Jos et löydä rikkomastasi kananmunasta näitä valkoisia naruja, kannattaa uuden kanamunakennon ostamista harkita. On nimittäin erittäin todennäköistä, että kenno on seissyt kaupassa tai kaapissasi jo jonkin aikaa.

VIDEO: Videolta löytyy kätevä vinkki, jonka avulla erottelet keltuaiset ja valkuaiset helposti toisistaan. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja