Terveyssuositukset uhkaavat ranskalaisten suosikkileipää – miten käy patongin?
Patonki on joutunut ranskalaisten päättäjien silmätikuksi sen runsaan suolapitoisuuden vuoksi.
VIDEO: Leipuri näyttää mallia herkullisen leivän leipomiseen.
Patonki on liian suolaista. Tämä on tulos, johon Ranskan parlamentaarinen valiokunta tuli kuukausia kestäneen tutkimuksen aikana.
Nyt valiokunta uhkaa patonkeja makeisveron kaltaisella suolaverolla.
Päättäjät ehdottavat patonkeihin suolaveroa
Keskustelu patonkien suolapitoisuudesta aloitettiin jo vuonna 2002, jolloin valiokunta pyrki rajoittamaan suolan määrää 18 grammaan jauhokiloa kohden. Vaikka suolaa rajoittavien vapaaehtoisten sopimusten laatimisesta tulee kuluneeksi 16 vuotta, kyseisiä tavoitteita ei ole vieläkään saavutettu.
– Vapaaehtoiset sopimukset eivät auta, ja nyt on aika siirtyä sitoviin säädöksiin, joihin saattaa liittyä suolan käyttöön liittyviä grammarajoituksia, valiokunnan jäsen Loïc Prud'homme toteaa.
Valiokunnan jäsenten mukaan ranskalaisten päivittäinen suolansaanti on jopa kaksinkertainen maailman terveysjärjestö WHO:n suosituksiin verrattuna. Liiallisen suolapitoisuuden on todettu liittyvän sydän- ja verisuonisairauksiin, jotka kuuluvat Ranskassa suurimpien terveysongelmien joukkoon.
Lähde: Reuters
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan