Täydellinen makupari raparperille – näin hyödynnät aliarvostetun alkukesän herkun

shutterstock_200643533
Shutterstock

Raparperit ovat toukokuussa parhaimmillaan – ja niiden käyttämistä suositellaankin viimeistään ennen juhannusta. Poimi vinkit loppukevään herkun hyödyntämiseen!

Kirpsakka raparperi on aliarvostettua herkkua, joka sopii hyvin kesäiseen juhlapöytään tai vaikka hieman arkisemmaksikin jälkiruoaksi. Kokki Teresa Välimäki julkaisi vastikään yhdessä Johanna Lindholmin kanssa tuoreen keittokirjan Lomaruokaa (Cozy Publishing 2015), ja kertoi kirjan julkistamistilaisuudessa vinkkinsä siihen, kuinka raparperi kannattaa hyödyntää.

Lisää aina sokeria raparperin seuraksi

Raparperi on sellaisenaan maultaan hyvin kirpeä, ja siksi on syytä pitää mielessä, että sen seuraksi kannattaa aina lisätä sokeria.

– Sokeri tuo raparperin aromin esille. Muuten se on vain hapanta, Välimäki toteaa.

Perinteinen raparperipiirakka kunniaan

Välimäki vinkkaa, että perinteistä raparperipiirakkaa ei kannata suinkaan väheksyä, jos miettii, mitä alkukesän herkusta kannattaisi valmistaa.

– Tavallinen raparperipiirakka on ihan parhautta, Välimäki suosittelee.

Kaikkein paras taikina raparperipiirakan pohjaksi on Välimäen mukaan nimenomaan voihin leivottu taikina, sillä suolainen voin maku on oiva makupari kirpeällä raparperille. Margariinipohjaista taikinaa hän ei sitä vastoin suosittele raparperipiirakan pohjaksi.

– Voitaikina- ja lehtitaikinaleivonnaiset sopivat hyvin happaman, kuten raparperin seuraksi, koska niissä on niin selkeä voin maku, Välimäki selventää.

Raparperihilloke sopii jogurtin seuraksi

Perinteisen raparperipiirakan ohella Välimäki suosittelee keittämään raparperihilloketta, jota voi käyttää keittiössä hyvin monipuolisesti.

– Paloittele kattilaan raparperia, ja lisää joukkoon tilkka vettä ja vähän sokeria. Laita joukkoon vaniljatanko ja vaikkapa vähän rosmariinia. Keittele seosta vähän aikaan kasaan ja odota, että raparperi mehustuu. Hillokkeen ei tarvitse mennä ihan mössöksi, vaan se riittää, että ne mehustuvat, Välimäki kertoo.

Jäähtynyttä raparperihilloketta Välimäki suosittelee tarjoilemaan vaniljajäätelön tai paksun turkkilaisen jogurtin kanssa, vaikkapa aamupalalla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja