Tärkeä raaka-aine, jonka nimeen kahden pienen lapsen äiti Julia vannoo: "Pitäisi olla aina pakastimessa"

Voitaikina piirakka pizza
Voitaikinasta syntyy helposti vaikka pikkuisia pizzoja! Shutterstock

Julia Tuvessonin Vuokaruoka-kirjassa (Atena 2019) valmistetaan uunissa rentoa ja herkullista kasvisruokaa. Julia vinkkaa kirjassaan yhden ehdottoman raaka-aineen, jota hänellä on aina pakastimessa.

Julia Tuvesson on valokuvaaja ja etnologi, jonka Instagram-tili helpoista ja rennoista uunissa valmistetuista kasviruoista nousi parissa vuodessa Ruotsin suosituimpien joukkoon. Kirjaa on ruotsissa myyty jo 16 000 kappaletta.

Ajatus vuokaruoasta syntyi, kun Julia muutti tiskikoneettomaan asuntoon kahden pienen lapsen kanssa. Hänen piti saada aikaiseksi herkullista ja monipuolista ruokaa nopeasti. Vuokaruoan idea on simppeli: samalla kun ruoan pohja – esimerkiksi juurekset tai vihannekset – kypsyy uunissa, kokki voi keskittyä tekemään aterialla maistuvaa kastiketta ja kivoja päällisiä. Näin syntyy kokonainen kasvisruoka-ateria.

Julia vinkkaa kirjassaan esimerkiksi herkullisen ja nopean voitaikinapizzan reseptin.

–  Voitaikinaa pitäisi olla aina pakastimessa – silloin voi hetkeä taikoa mitä tahansa pizzasta jälkiruokapiirakoihin. Tässä reseptissa tehdään pizza biancoa eli pizzaa, johon laitetaan vaaleaa kastiketta tomaattkastikkeen sijaan. Siten aterian voi rakentaa suoraan uunipellille ja periaatteessa täysin tiskittömästi.

Nopea voitaikinapizza

Pohja:

1 paketti (250 g) voitaikinaa
125 g mascarponea
2 dl kypsytettyä juustoa raasteena (esim. kermajuustoa)
200 g herkkusieniä (tai paistettuja kantarelleja)

Kastike:

Tryffelimajoneesi tai valmis tryffelikastike purkista

Päälliset:

50 g vihanneskrassia
(chilihiutaleita)
mustapippuria

Pohja: Levitä voitaikina leivinpaperin päälle uunipellille ja mascarpone tasaisesti voitaikinan päälle. Ripottele juustoraaste tasaisesti mascarponen päällä. Puhdista herkkusienet, viipaloi ne ohuiksi ja laita juustoraasteen päälle. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, kunnes juusto on saanut väriä ja reunat ovat kohonneet.

Päälliset: Leikkaa krassia pizzan päälle ja lisää vielä pippuria ja majoneesia sekä halutessasi hyppynen chilihiutaleita.

Lähde: Julia Tuvesson, Vuokaruoka (Atena 2019)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.