Julia Tuvessonin Vuokaruoka-kirjassa (Atena 2019) valmistetaan uunissa rentoa ja herkullista kasvisruokaa. Julia vinkkaa kirjassaan yhden ehdottoman raaka-aineen, jota hänellä on aina pakastimessa.
Julia Tuvesson on valokuvaaja ja etnologi, jonka Instagram-tili helpoista ja rennoista uunissa valmistetuista kasviruoista nousi parissa vuodessa Ruotsin suosituimpien joukkoon. Kirjaa on ruotsissa myyty jo 16 000 kappaletta.
Ajatus vuokaruoasta syntyi, kun Julia muutti tiskikoneettomaan asuntoon kahden pienen lapsen kanssa. Hänen piti saada aikaiseksi herkullista ja monipuolista ruokaa nopeasti. Vuokaruoan idea on simppeli: samalla kun ruoan pohja – esimerkiksi juurekset tai vihannekset – kypsyy uunissa, kokki voi keskittyä tekemään aterialla maistuvaa kastiketta ja kivoja päällisiä. Näin syntyy kokonainen kasvisruoka-ateria.
Julia vinkkaa kirjassaan esimerkiksi herkullisen ja nopean voitaikinapizzan reseptin.
– Voitaikinaa pitäisi olla aina pakastimessa – silloin voi hetkeä taikoa mitä tahansa pizzasta jälkiruokapiirakoihin. Tässä reseptissa tehdään pizza biancoa eli pizzaa, johon laitetaan vaaleaa kastiketta tomaattkastikkeen sijaan. Siten aterian voi rakentaa suoraan uunipellille ja periaatteessa täysin tiskittömästi.
Nopea voitaikinapizza
Pohja:
1 paketti (250 g) voitaikinaa
125 g mascarponea
2 dl kypsytettyä juustoa raasteena (esim. kermajuustoa)
200 g herkkusieniä (tai paistettuja kantarelleja)
Kastike:
