Tähänkin tarvittiin virallinen tutkimus: Olut tekee onnelliseksi
Tutkijat ovat vahvistaneet asian, jonka moni suomalainen on tiennyt jo vuosikymmenten ajan: olut tekee onnelliseksi.
Nyt se on virallista! Olut tekee ihmisen tutkitusti onnelliseksi. Tutkijat selvittivät 13 000 ruoka-aineen vaikutuksia aivojen palkitsemiskeskukseen. Tavoitteena oli selvittää, mitkä ruoat ja juomat tuottavat eniten tyydytystä ja aktivoivat aivoja tuottamaan mielihyvähormoneita. Voittajaksi testissä selviytyi olut. Tutkimustulokset julkaistiin Scientific Reports -tutkimusjulkaisussa.
Ohrassa ja oluessa esiintyy luonnollisia hordatiini-yhdisteitä, jotka vaikuttavat aivojen toimintaan positiivisesti. Hordatiini toimii dopamiinin lailla: se reagoi aivojen D2-reseptorin kanssa ja tuottaa näin mielihyvää. Tutkijoiden mukaan vaikutus voi olla jopa dopamiinia positiivisempi.
Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että oluenjuonnissa kuten muussakin alkoholinkäytössä on syytä muistaa kohtuus. Oluenjuonnin positiiviset vaikutukset kumoutuvat hyvin äkkiä, jos tuoppeja litkii liian monta.
Tutkimus toteutettiin Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg -yliopistossa Saksan Baijerissa.
Lähde: Scientific Reports, Metro.co.uk
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan