Tähänkin tarvittiin virallinen tutkimus: Olut tekee onnelliseksi

olut, tuoppi
Kippis! Shutterstock

Tutkijat ovat vahvistaneet asian, jonka moni suomalainen on tiennyt jo vuosikymmenten ajan: olut tekee onnelliseksi.

Nyt se on virallista! Olut tekee ihmisen tutkitusti onnelliseksi. Tutkijat selvittivät 13 000 ruoka-aineen vaikutuksia aivojen palkitsemiskeskukseen. Tavoitteena oli selvittää, mitkä ruoat ja juomat tuottavat eniten tyydytystä ja aktivoivat aivoja tuottamaan mielihyvähormoneita. Voittajaksi testissä selviytyi olut. Tutkimustulokset julkaistiin Scientific Reports -tutkimusjulkaisussa.

Ohrassa ja oluessa esiintyy luonnollisia hordatiini-yhdisteitä, jotka vaikuttavat aivojen toimintaan positiivisesti. Hordatiini toimii dopamiinin lailla: se reagoi aivojen D2-reseptorin kanssa ja tuottaa näin mielihyvää. Tutkijoiden mukaan vaikutus voi olla jopa dopamiinia positiivisempi.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että oluenjuonnissa kuten muussakin alkoholinkäytössä on syytä muistaa kohtuus. Oluenjuonnin positiiviset vaikutukset kumoutuvat hyvin äkkiä, jos tuoppeja litkii liian monta.

Tutkimus toteutettiin Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg -yliopistossa Saksan Baijerissa. 

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja