Hedelmä- ja vihannesosastolla, eli hevi-osastolla on ruokakaupassa erityisen vaikea arvioida, milloin tietty yksittäinen tuote on vielä myyntiin kelpaava. Makuja.fi otti selvää, millaisin kriteerein näitä tuotteita poistetaan myynnistä Helsingin keskustan Stockmannilla.
Stockmannin Herkun myyntipäällikkö Milli Teivaala kertoi Makuja.fi:n haastattelussa kriteereistä, joiden perusteella vihannes- ja hedelmätiskit pidetään siisteinä. Millä perusteella tuotteita poistetaan hedelmä- ja vihannesosastolla myynnistä?
TIESITKÖ? Hedelmä- ja vihannesosastosta käytetään vakiintuneesti nimeä hevi-osasto. Sana on myös alan ammattilaisilla käytössä.
– Se on hyvin vaihtelevaa tuotekohtaisesti. Esimerkiksi salaatit ovat todella herkkiä lämmönvaihteluille ja muille tekijöille, eli jos ne ovat liian kylmässä, niin silloin salaatit lähtevät jäätymään. Silloin salaatti ei ole enää kovin houkuttelevan näköinen – eikä myöskään kovin houkuttelevan makuinen, Teivaala kertoo.
– Jotkut hedelmät saattavat saada todella helposti kolhuja, jolloin ne lähtevät todella nopeasti tummumaan, Teivaala jatkaa.
Tuotteiden laatu määritellään aistinvaraisesti
Kun tuotteisiin ei ole merkittyä viimeistä käyttöpäivää tai parasta ennen -päiväystä, jää yksittäisen myyjän arvioitavaksi, milloin tuote joudutaan poistamaan myynnistä. Sen määritteleminen, milloin tuote on myyntiin kelpaava ja milloin ei, asettaa haasteita ruokakaupoille.

