Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Syömäkelpoista vai ei? Tällä perusteella Stockmannin hevi-osastolla heitetään ruokaa pois

Vihannesten ja hedelmien myyntikuntoa on välillä haastavaa.
Vihannesten ja hedelmien myyntikuntoa on välillä haastavaa.
Julkaistu 06.10.2015 14:02
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Hedelmä- ja vihannesosastolla, eli hevi-osastolla on ruokakaupassa erityisen vaikea arvioida, milloin tietty yksittäinen tuote on vielä myyntiin kelpaava. Makuja.fi otti selvää, millaisin kriteerein näitä tuotteita poistetaan myynnistä Helsingin keskustan Stockmannilla.

Stockmannin Herkun myyntipäällikkö Milli Teivaala kertoi Makuja.fi:n haastattelussa kriteereistä, joiden perusteella vihannes- ja hedelmätiskit pidetään siisteinä. Millä perusteella tuotteita poistetaan hedelmä- ja vihannesosastolla myynnistä?

TIESITKÖ? Hedelmä- ja vihannesosastosta käytetään vakiintuneesti nimeä hevi-osasto. Sana on myös alan ammattilaisilla käytössä.

– Se on hyvin vaihtelevaa tuotekohtaisesti. Esimerkiksi salaatit ovat todella herkkiä lämmönvaihteluille ja muille tekijöille, eli jos ne ovat liian kylmässä, niin silloin salaatit lähtevät jäätymään. Silloin salaatti ei ole enää kovin houkuttelevan näköinen – eikä myöskään kovin houkuttelevan makuinen, Teivaala kertoo.

– Jotkut hedelmät saattavat saada todella helposti kolhuja, jolloin ne lähtevät todella nopeasti tummumaan, Teivaala jatkaa.

Tuotteiden laatu määritellään aistinvaraisesti

Kun tuotteisiin ei ole merkittyä viimeistä käyttöpäivää tai parasta ennen -päiväystä, jää yksittäisen myyjän arvioitavaksi, milloin tuote joudutaan poistamaan myynnistä. Sen määritteleminen, milloin tuote on myyntiin kelpaava ja milloin ei, asettaa haasteita ruokakaupoille.

– Ne ovat hyvin pitkälle aistinvaraisia, näköön ja hajuun perustuvia kriteerejä, Teivaala toteaa.

– Se on tietysti myyjän ammattitaitoa, että osaa erottaa hyvän ja huonon laadun toisistaan. Se on hyvin yksilöstä riippuva asia, Teivaala sanoo.

Yksi tärkeimmistä säännöistä myyjien perehdyttämisessä on se, ettei myyntikelpoista tavaraa heitetä pois.

– Pyrimme perehdyttämisessä pitämään hyvin tarkasti siitä kiinni, että meidän myyjillämme olisi samanlaiset standardit. Seuraamme hyvin tarkasti tätä. Myyntikelpoista tavaraa ei heitetä kyllä missään nimessä roskikseen, Teivaala toteaa.

Kuluvan vuoden aikana Stockmann Herkut ovat tiivistäneet yhteistyötään hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. Tavoitteena on, että yhä suurempi osa myyntiin kelpaamattomista tuotteista saataisiin hyötykäyttöön.

– Ei ole mitenkään meidän intressimme heittää pois hyväkuntoista tavaraa, jos joku on sen täältä halukas tulemaan hakemaan, Teivaala toteaa.

Lisää aiheesta:

Kokkolalaisen kaupan tuulikaappia koristaa nyt eläintenruokakärry: "Ei heitetä pois, jos joku pieni voi ne syödä"Alepassa myydään nyt ruokaa yhden euron kilohintaan – tästä on kyseHuippuvinkit verkkokirppareille niin ostajille kuin myyjillekin: "Parhaat herkut ostetaan minuuteissa"Kaupat pyrkivät eroon hävikkiruoasta – siksi yhä useampi asunnoton saattaa jäädä ilman lämmintä ateriaaTutkimus paljastaa, mikä suomalaisia erityisesti kiinnostaa ruokaostoksilla – nämä tuotteet viedään nyt kaupoissa käsistä: "Tavoiteltu erikoisuus" Suomalaiset ruokakaupat syynissä: Miksi maidot ovat aina takaseinällä?
VihanneksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli