Superterveelliset ainesosat ja hurjasti proteiinia – tämä on täydellinen aamiainen

shutterstock_127734953
Mustikat sopivat terveellisen proteiinipuuron lisukkeeksi oivallisesti. Shutterstock

Mikäpä olisikaan parempi tapa aloittaa aamu, kuin proteiinipitoisista ja superterveellisistä ainesosista valmistettu puuro?

Huippukokki Jamie Oliverin tuoreessa Arjen superruokaa (readme 2015) esitellään terveellisen proteiinipuuron resepti, joka täyttää korkeatkin vaatimukset aamiaiselle.

Terveellisessä aamupuurossa on erityisen paljon proteiinia siksi, että se sisältää paljon siemeniä ja pähkinöitä. Muut puuron raaka-aineet kaurasta kvinoaan ovat niin ikään erityisen terveellisiä.

– Proteiini on makroravintoaine, joka pitää nälän loitolla. Tällä kauran, siementen, pähkinöiden ja mainion kvinoan megasekoituksella saat aamuihisi proteiinipotkua, Oliverin kirjassa todetaan.

Huippukokki suosittelee valmistamaan terveellistä proteiinipuuroa kerralla suuremman satsin. 

– Valmista tätä proteiinipuurojauhetta reilu määrä. Se säilyy helposti muutaman viikon ajan ja helpottaa aamujen etenemistä selvästi. Keittelet jauheen vain puuroksi ja nautit, kirjassa vinkataan.

Proteiinipuuro – kauraa, siemeniä, pähkinöitä ja kvinoaa

14 annosta

10 dl kaurahiutaleita
1,5 dl pellavansiemeniä
50 g kuorittuja saksanpähkinöitä
50 g kuodittuja pistaasipähkinöitä
50 g kokonaisia manteleita
0,5 dl tavallista, mustaa tai punaista kvinoaa
2 tl vaniljauutetta
3 rkl Horlicks- tai Ovaltine-uutetta (verkkokaupoista)

Jokaiseen annokseen lisäksi:
1,5 dl lempimaitoasi (lehmän- tai vuohenmaitoa, soijamaitoa, pähkinämaitoa tai kauramaitoa)

80 g kauden marjoja (mustikoita, vadelmia tai vaikkapa karhunvatukoita)
1 kukkurainen tl paloiteltuja suolattomia pähkinöitä


Sekoita kaurahiutaleet, pellavansiemenet, kaikki pähkinät, kvinoa, vaniljauute ja Horlicks- tai Ovaltune-jauhe tehosekoittumessa hienoksi jauheeksi. Voit tarvittaessa ravitsella valmnistusastriaa ja lisätä ainekset siihen vähän kerrallaan. Kumoa puurojauhe sitten ilmatiiviiseen purkkiin tai tölkkiin ja pidä se suljettuna ja aina käyttövalmiina.

Kun haluat valmistaa annoksen puuroa, mittaa desilitra proteiinipuuroseosta pieneen kattilaan ja lisää 1,5 dl mielimaitoasi. Kypsennä korkeintaan keskikuumalla lämmöllä ja sekoittele kolmen minuutin ajan tai kunnes puuro on sopivan sakeaa.

Muhennan itse puolet marjoista haarukalla ja sekoitan ne sittenpuuroon antamaan väriä, makua ja luonnollista makeutta. Loput marjat ripottelen puuron pinnalle yhdessä pähkinöiden kanssa. Paahda pähkinät, jos kaipaat lisää makua. Nam. 

Lähde: Jamie Oliver: Arjen superruokaa (readme 2015)

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja