Superhelppo ja proteiinipitoinen aamiainen syntyy trendiherkusta – ja vieläpä edullisesti!

Nokkonen kananmuna
Nokkosista ja kananmunista syntyy ravitseva aamiainen. Trendivihannes maistuu myös leivän päällä. Shutterstock

Pihojen riesaksikin mielletty villivihannes, nokkonen, on pikku hiljaa taas löytämässä tiensä suomalaisten ruokapöytiin. Trendiherkusta syntyy helposti vaikka ravitseva aamiainen.

Pihan polttavaa villivihannesta, nokkosta, verrataan usein ruoanlaitto-ominaisuuksiltaan pinaattiin. Pinaatin voikin korvata useimmissa resepteissä nokkosella, joka on melkoinen ravintoainepakkaus. Nokkosessa on esimerkiksi jopa nelinkertainen määrä C-vitamiinia pinaattiin verrattuna. Nokkosta on käytetty vuosisatojen ajan myös lääkerohtona, muun muassa vatsavaivoihin, kunnon kohotukseen sekä jopa lemmenlääkkeeksi.

Nokkosaamiainen eli "tulevaisuuden perinneaamiainen"

Mitä nokkosesta sitten voisi loihtia ruokapöytään? Villiyrtti- ja vihannesekspertti, kokki Sami Tallberg vinkkaa tuoreessa kirjassaan herkullisen nokkosreseptin aamupalaksi.

Marttojen vinkit nokkosen käyttöön:

Kun poimit nokkosta, käytä käsineitä. Älä poimi kasvia ravintokäyttöön kovin mehevämultaisista, typpipitoisista paikoista. Kiehauta ruoaksi valmistettavat nokkoset aina aluksi vähässä vedessä ja valuta hyvin siivilässä.

– Tässä ainekset tulevaisuuden perinneaamiaiselle. Syö nokkonen käsin, lehdet varrestaan imutellen, maksimaalisen makunautinnon takaamiseksi. Vietävän hyvää, sanoisi idolini Jaakko Kolmonen. Tämähän kävisi myös japanilaisesta ruoasta, vai mitä mieltä olet? Tallberg kirjoittaa Villiä Vegeä -teoksessaan.

Nokkosaamiainen:

4-8 kananmunaa
40 nuorta nokkosenoksaa lehtineen
4 rkl oliiviöljyä tai voisulaa
merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Keitä kananmunat haluamaasi kypsyyteen. Leikkaa kananmunat auki niin, että ne voi syödä teelusikalla. Kiehauta nokkosia varsineen suolassa maustetussa vedessä noin 45 sekuntia. Valuta kuivaksi. Mausta kananmunat ja nokkoset öljyllä tai voilla sekä suolalla ja pippurilla.

Se, mikä jollekin on sietämätön rikkaruoho, on hortoilijalle rikkausruokaa. Poimi videolta vinkit hortoilun aloittamiseen:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja