Mainos

Suositun vihanneksen hämmästyttävä tarina – miksi porkkanat ovat oransseja?

Porkkana ei ole aina ollut oranssi. Ilman hollantilaista hallitsijasukua porkkanan väri saataisi vieläkin olla valkoinen tai violetti.

Harvemmin vihannesten väriä tulee ajatelleeksi. Oranssin porkkanan tarina on kuitenkin hyvin mielenkiintoinen. Väri ei ole sattumaa, vaan vihannes on jalostettu aikoinaan oranssiksi.

Porkkana risteytettiin oranssiksi

Juurekset ovat olleet osa ihmisten ruokavaliota läpi historian. Porkkanat päätyivät Lähi-Idästä keskiajalla Eurooppaan. Alkujaan niiden väri oli kuitenkin valkoinen tai violetti.

Saamme kiittää oranssin porkkanan voittokulusta hollantilaista 1600-luvun Orania-Nassau-hallitsijasukua. Suvun lempiväri oli oranssi, joten paljon käytetyn vihanneksenkin haluttiin sopivan hovin väritykseen.

Porkkanoista saatiin oransseja risteyttämällä valkoisia ja violetteja porkkanoita keskenään. Hovin suosimat oranssit porkkanat päätyivät Englantiin ja lopulta muualle maailmaan.

Oranssi rinnastetaan vielä tänä päivänäkin vahvasti Hollantiin. Muun muassa maan jalkapallomaajoukkuepaidat ovat kirkkaan oranssit.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja