Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suosio kasvanut räjähdysmäisesti: Arvaatko suomalaisten ylivoimaisen suosikkiyrtin?

Shutterstock
Julkaistu 13.03.2017 11:22

MTV LIFESTYLE

Suomessa vietetään tällä viikolla yrttiviikkoa. Tuoreyrtit ovat vuosien saatossa vakiinnuttaneet paikkansa suomalaisessa ruoanlaitossa.

Järvikylän mukaan yrttien suosioon vaikuttavat maailmalta Suomeen rantautuvat ruokatrendit, mutta tuoreyrttejä käytetään yhä enenevässä määrin myös tuomaan uutta potkua kotimaisiin klassikkoannoksiin.

Basilika myydyin, korianterin suosio huimassa kasvussa

Tuoreyrttien suosion kasvu näkyy hyvin esimerkiksi korianterin myyntiluvuissa: Järvikylän korianterin myynti on miltei viisinkertaistunut vajaassa kymmenessä vuodessa. Basilika johtaa kuitenkin suvereenisti myyntitilastoja, ja viime vuonna Suomessa myytiinkin yli 2,1 miljoonaa ruukkua Järvikylän basilikaa.

Basilika yhä suvereeni suosikki

Basilika on ollut suomalaisten selkeä suosikkiyrtti jo yli kymmenen vuotta, ja se johtaa Järvikylän myyntitilastoja. Vuonna 2016 Suomessa myytiin reilut 2,1 miljoonaa Järvikylän basilikakasvia. Määrä on miltei kolmasosa Järvikylän yrttien kokonaismyynnistä.

Yrtit ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaiskeittiöissä verrattain nopeasti, sillä vielä vuonna 1998 Järvikylässä tuotettiin 14 000 yrttiruukkua, ja vuonna 2016 niitä tuotettiin miltei 6,5 miljoonaa. Kolmekymmenvuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävä yritys on ollut mukana vaikuttamassa suomalaisten yrttien kulutukseen ja kotimaassa saatavilla olevaan yrttivalikoimaan.

Yrttien myynnin odotetaan kiihtyvän entisestään

– Suomalaiset ovat todella ottaneet tuoreyrtit omakseen. Suosituimpien yrttien kymmenen kärki on pysynyt kymmenen vuotta suurin piirtein samanlaisena, mutta volyymit ovat muuttuneet valtavasti. Suomalaiset arvostavat puhdasta ja terveellistä ruokaa nyt enemmän kuin koskaan, ja trendin odotetaan vielä voimistuvan, kertoo Järvikylän toimitusjohtaja Jukka Pehkonen.

Esimerkiksi minttu, rosmariini ja timjami ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisesti. Korianterin valtava suosio taas selittyy etenkin uusilla, suomalaiset valloittaneilla kokkaustrendeillä. Vuonna 2016 myytiin 1,1 miljoonaa ruukkua Järvikylän korianteria, kun vuonna 2007 niitä myytiin noin 255 000 kappaletta.

Lähde: Järvikylä

Lisää aiheesta:

Ruokakaupan "vihattu tuote" on yllättäen yksi myydyimmistäSuosikkiyrtin myynti kasvaa nyt satoja prosentteja – miksi rosmariini on niin kallista?Suomalaisilla on kaksi selkeää suosikkiyrttiä – osaatko käyttää niitä oikein?Raaka-aine, joka on nyt Suomessa suositumpaa kuin koskaan: "Käytetään entistä rohkeammin"Tämän yrtin myynti moninkertaistuu pääsiäisenä – ostatko sinäkin? Erikoisesta tuotteesta yhtäkkiä hittiherkku Suomessa – myynti 30-kertaistui!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 06:39
    Ruoka

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen17:00
    Ruokavirasto

    Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpaloja

  • Eilen16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • Eilen08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!