1:34

Suomen ensimmäisessä Finnish Wine Awardsissa voiton vei yksi Alkon edullisimmista samppanjoista – kova taso yllätti

Finnish Wine Awards kilpailun kärkisijoille päätyi erihintaisia viinejä. Myös edullisemmat viinit menestyivät.

Suomesta on puuttunut kansainväliset mitat kattava viinikilpailu. Ensimmäiseen Finnish Wine Awards kilpailuun maahantuojat ja viininvalmistajat jättivät yli 200 viiniä arvoitaviksi. 

Kilpailussa viinit arvioitiin sokkona, eikä tuomareilla ollut siten myöskään tietoa viinien hinnoista.  

Parhaat pisteet saivat samppanjat. Ne menestyivät muutenkin viineistä parhaiten. Kilpailun korkeimmat pisteet sai yksi Alkon edullisimmista samppanjoista.

Finnish Wine Awards -viinikilpailun tulokset kolmen kärki

 93,0 p.  André Clouet Silver Champagne Brut Nature 36,9e

92,7 p.  Besserat de Bellefon Cuvée des Moines Millésime Champagne Brut 59,50e

92,7 p. Charles Heidsieck Brut Reserve 53,49e

Lähde: FWA

Suomen kova taso yllätti Routalan. Hieman yli puolet viineistä sijoittuivat kulta, hopea ja pronssiluokkiin. Pisteet vaihtelivat välillä 93–80. Routalan mukaan tämän eron viininystävä jo maistaa.

– Oli tosi kova taso. Nostimme arvointispeksejä, mutta ratkaisujen tekeminen oli silti hankalaa. Hinnalla ei ollut mitään merkitystä, että saat hyvät pisteet, kertoo Routala.

Trendinä pientuottajat ja raikkaat viinit

Kilpailun voittajan Suomeen tuovan Vindirektin mukaan pienviljelijöiden samppanjat ovat laadullisesti nousseet merkkitalojen rinnalle.

André Clouet Silver -samppanja voitti kalleimmat merkkitalot.

– Minä uskon että näin kävi, koska Clouet on pienviljelijä. Pienviljelijät ovat nousseet ilmiönä äsken julkisuuteen. He ovat hyvin intohimoisia, kuten tämäkin talo, jolla on vahva keskittyminen laatuun, kertoo operatiivinen johtaja Joonas Vainio Vindirektistä.

Viinikilpailussa oli neljästä viiteen tuomaria maistamassa ja arvostelemassa. Valkoviineissä kärkisijoille päässeiden hinnat vaihtelivat kymmenestä eurosta viiteenkymmeneen euroon. 

Parhaita valkoviinejä esimerkiksi:

90,5 p. Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile

White 2008

47,49€

90,4p. 

Dopff Grand Cru Schoenenbourg

2013

White

23,03e


– Valkoviineissä selkeästi raikkaat viinit pärjäsivät todella hvyin. Punaviineissä vanhan maailman viini ei ole enää se, mikä miellyttää makunystyröitä. Listalla on loistavia, raikkaita ja tuoreita viinejä, mitkä hallitsevat tämän hetken viinitrendejä, lisää Routala.

Kilpailussa pärjäsivät erityisen hyvin uuden tyyliset viinit.

FWA:n perustajina ovat Suomen Sommelierit ry, Samuil Angelov ja Jukka Routala. Kilpailun tuomarointi perustuu kansainvälisten viinikilpailujen luomaan standardiin.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja