Mainos

Suomalaisten yleinen harhaluulo kahvin keittämisestä: Pilaa kahvin maun!

Yhdysvaltain kansallinen kahviyhdistys paljasti taannoin täydellisen kahvikupillisen salaisuuden. Paljonko kahvia pitäisi oikeasti laittaa suhteessa veteen?

Haluaisitko nauttia joka aamu erinomaisen herkullisen kupillisen kahvia? Yhdysvaltain kansallisen kahviyhdistyksen NCA:n mukaan täydelliseen kahvikupilliseen on olemassa oikeat mittasuhteet. Yhdistyksen mukaan kahvia tulisi laittaa 1–2 teelusikallista kahvia jokaista 180 vesimillilitraa kohden.

Kahviyhdistyksen mukaan tämä suhde toimii parhaiten silloin, kun valmistat kahvia pressokeittimellä tai tavallisella, suodatinkahvinkeittimellä. Jos haluat hieman vahvempaa kahvia, laita 2 teelusikallista kahvia. Yhdelläkään teelusikallisella kahvia per 180 millilitraa vettä et kuitenkaan saa keitettyä liian laihaa kahvia, vaan juuri sopivaa. Parhaimman lopputuloksen saa, jos kahvi on vastajauhettua.

Paulig: Yksi mittavirhe pilaa kahvin

Yhdysvaltain kahviyhdistyksen lausunto on kuitenkin kerännyt kritiikkiä, sillä se on melkoisen epätarkka. Mitä mittasuhteista sitten sanoo suomalainen kahvinvalmistaja Paulig?

Tavallisella kahvinkeittimellä kahvia valmistettaessa perussääntö on ”mitta per kuppi”. Eli yhtä kupillista kohden (kupin koko 1,25 desilitraa) yksi mitta kahvia. 1 mitta = 7-8 grammaa kahvia.

Pauligin mukaan hyvä lähtökohta mittasuhteille on 65 grammaa kahvia per 1 litra vettä. Veden ja kahvin suhde on tärkeä pitää oikeana, jotta kahvi maistuu siltä miltä sen kuuluukin maistua. Pauligin mukaan moni suomalainen tekee kahvinvalmistuksessa virheen, joka voi pilata koko kahvin:

– Mikäli toivoo kahviin enemmän makua, oikea ratkaisu ei ole lisätä kahvin määrää vaan kokeilla tummempaa paahtoastetta. Tämä käy myös toisin päin. Mikäli tummempi kahvi maistuu liian paahteiselta tai vahvalta, kannattaa kokeilla astetta tai kahta vaaleampaa paahtoastetta, Pauligilta muistutetaan.

Kahvi kannattaa myös sekoittaa sen valmistuttua, jotta maku on mahdollisimman tasainen kaadettaessa.

Lähteet: Daily Mail, Paulig

***

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja