Suomalaisten uusien perunoiden kohtalo huolestuttaa: "Ollaan aika paljon myöhässä"

shutterstock_111621425
Shutterstock

Ruokakaupoissa on jo melko hyvin saatavilla ruotsalaista uutta perunaa kohtuuhintaan, mutta suomalaisten uusien perunoiden kilohinnat ovat yhä korkeita. Syy tähän on se, että sato kypsyy tänä vuonna oletettua myöhemmin.

Pro Peruna ry:n puheenjohtaja Saija Peltomaa kertoi Makuja.fi-sivustolle, että uusia perunoita ollaan jo nyt jouduttu odottamaan kauemmin kuin keväällä oli oletettavissa. Alkukeväästä perunatilanne vaikutti lupaavalta, mutta sääolosuhteet eivät ole olleet uusien perunoiden puolella.

– Ollaan aika paljon myöhässä. Kevät on periaatteessa pysäyttänyt kasvamisen, Peltomaa toteaa.

– Auringon määrä on ollut aika pieni, eivätkä perunat ole kasvaneet sen vuoksi järjettömän hyvin, Peltomaa kertoo.

Sadon onnistuminen on pienestä kiinni

Peltomaa huomauttaa, että tulevien viikkojen sääolosuhteet ovat avainasemassa siinä, millainen vuoden 2015 perunasadosta tulee. Perunat ovat hyvin alttiita ääriolosuhteille, ja odotukset voivat siksi romuttua runsaiden sateiden tai kuivuuden vuoksi hyvinkin nopeasti. Sääolosuhteiden merkittävästä vaikutuksesta kertoo jo se, että perunasadon kannalta lupaavalta vaikuttanut kevät ei riittänyt takaamaan aikaista ja runsasta satoa.

– Kaikki olettivat jo, että tässä vaiheessa olisi enemmänkin suomalaista tavaraa kaupoissa. Tilanne on aika mielenkiintoinen, Peltomaa kertoo.

Seuraavat kaksi viikkoa vaikuttavat voimakkaasti siihen, millaiseen hintaan uusia perunoita tullaan myymään esimerkiksi juhannuksena.

– Mitä enemmän tavaraa on saatavilla, niin sitä edullisempaa se on. Kun sitä tavaraa on, niin halutaan, että ihmiset ostaisivatkin sitä isompia määriä, Peltomaa selventää.

Saadaanko juhannukseksi suomalaista uutta perunaa?

Pohjanmaalla sijaitsevat Peltomaan mukaan Suomen merkittävimmät perunanviljelualueet löytyvät Pohjanmaalta. Tästä syystä Pohjanmaan sääolosuhteet vaikuttavat olennaisesti siihen, millainen perunasato on luvassa.

– Pohjanmaalla on tällä hetkellä tosi märkää, ja siellä on istutukset kesken, Peltomaa toteaa.

Kaikesta huolimatta Peltomaa uskoo, että juhannuksena suomalaisiin ruokapöytiin saadaan lähikaupoista suomalaista uutta perunaa.

– Kyllä suomalaista varhaisperunaa alkaa nyt kuitenkin varmaan pian enenevissä määrin tulemaan tulemaan kauppoihin, asiantuntija kertoo.

– Kyllä uusia perunoita juhannukseksi tulee, jos ei nyt mitään katastrofaalista käy, Peltomaa toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja