Suomalaisten kuohuviinisuosikit – nämä juomat maistuvat kesällä

kuohuviini, samppanja
Suomalaisille maistuu cava, mutta myös proseccon ja samppanjan suosio on kasvussa. Shutterstock

Kuohujuomien suosio kasvaa etenkin kesällä. Kestosuosikki cavan lisäksi suomalaiset kilistelevät entistä enemmän myös aidolla samppanjalla.

Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo, että viineistä eniten suosiotaan ovat kasvattaneet kuohuviinit ja samppanjat.

– Kuohuviinien suosioon ei vaikuta pelkästään valmistujaiset ja muut juhlat, joissa perinteisestikin nostetaan maljaa, vaan kuohuvaa juodaan myös terassijuomana, mökkijuomana, seurustelujuomana ja entistä enemmän myös ruokajuomana.

Vuoden 2015 myydyimmät kuohuviinit (litraa)

1. Freixenet Carta Nevada Cava Semi Seco 282 548 
2. Codorniú Clásico Cava Sec 185 345
3. Freixenet Cordon Negro Cava Brut 182 481
4. Jaume Serra Cava Brut 169 109
5. Ballet Carte Noire Demi Sec 157 339
Lähde: Alko

Cava on pysynyt kuohuviinien kestosuosikkina, ja ylivoimaisesti eniten myydään juuri espanjalaisia kuohuviinejä. Italialainen prosecco kasvattaa kuitenkin suosiotaan.

Vilkuna kertoo, että myös kuohuviinipohjaisten cocktailit kiinnostavat suomalaisia. Perinteisen mimosan ja bellinin rinnalle halutaan uusia makuja.

Kuohuviinicoctaileja ostetaan valmiina sekoituksia, mutta niitä tehdään paljon myös itse lisäämällä lasin pohjalle kotitekoisisia mehuja.

– Karvaammat maut ovat suosiossa. Esimerkiksi verigreipillä tai raparperilla voidaan tuunata esimerkiksi proseccoa.

Osaatko avata kuohuviinipullon oikein?

Näin avaat kuohuviinipullon oikeaoppisesti 0:36

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.