Suomalaiset uudet perunat kasvavat vauhdilla – näin kauan joudut odottamaan

Moni perunan ystävä odottaa kohtuuhintaisen kotimaisen uuden perunan saapumista ruokakauppoihin. Makuja.fi otti selvää, milloin uutta perunaa saadaan kauppoihin suurempia määriä.

Ruokakauppoihin on viime päivinä ilmestynyt yksittäisiä eriä uutta perunaa, jonka hinta kohoaa kymmeniin euroihin. Pro Perunan toiminnanjohtaja Saija Peltomaa kertoo, että kohtuuhintaista uutta perunaa joutuu odottamaan vielä muutaman viikon.

– Epäilisin, että toukokuun viimeisellä viikolla aletaan olla siinä tilanteessa, että hinta on jo inhimillisempi, Peltomaa kertoo.

Makuja.fi uutisoi huhtikuun alussa helsinkiläisessä K-supermarket Konalassa myydyssä olleista 39 euron kilohinnalla myydyistä ahvenanmaalaisista uusista perunoista. Harva suomalainen on valmis maksamaan perunoista usean kymmenen euron kilohintaa.

Mikä on kohtuullinen hinta uusille perunoille?

Uusien perunoiden – kuten useiden muidenkin tuotteiden – hinta määräytyy hyvin pitkälle saatavuuden mukaan. Asiantuntija ei uskalla vielä lähteä arvailemaan, mihin hintaan keskikesällä 2015 uutta perunaa on saatavilla.

– Se riippuu niin vuodesta. Jos kaikki perunat valmistuvat samaan aikaan, niin silloin hinta tietysti halpenee. Hyvä sato laskee hintaa, Peltomaa toteaa.

– Jos on vähän viileää, niin se nostaa tietysti hintaa, kun perunaa ei pystytä myymään tarpeeksi, Peltomaa jatkaa.

Asiantuntija myöntää, että alkuvuosi vaikuttaa kohtuullisen lupaavalta perunasatoa ajatellen. Pitkät helle- tai sadekaudet voivat kuitenkin vaikuttaa yhä merkittävästi perunasatoon.

– Peruna tykkää kasvaa 22–24 asteessa. Se on perunalle paras lämpötila, Peltomaa kertoo.

Peruna on haastava kasvi

Kotimaisen uudet perunat ovat monelle suomalaiselle itsestäänselvä osa kesää. Asiantuntija muistuttaa kuitenkin, että täydellisesti onnistuneen perunasadon kasvattaminen on usein helpommin sanottu kuin tehty.

– Peruna on haastava kasvi. Jos siitä halutaan oikeasti laadukas sato, niin sen eteen joutuu tekemään aika paljon töitä. Se ei ole vaan sellainen, että se laitetaan keväällä maahan ja nostetaan syksyllä, Peltomaa toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja