Suomalaisen tutkimuksen tulos hämmästyttää: Näin käy, jos syö paljon kananmunia

munadieetti
Lehtikuva

Kananmunien uskottiin pitkään suurentavan sydänriskejä, koska ne sisältävät paljon kolesterolia, mutta tutkimustiedon lisääntyessä pelko on osoittautunut turhaksi.

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan kananmunat eivät myöskään suurenna riskiä sairastua dementiaan. Ne saattavat päinvastoin olla hyväksi aivoille.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa kananmunien syöminen ei suurentanut riskiä sairastua dementiaan edes 22-vuotisen seurannan aikana. Yhteyksiä ei näkynyt myöskään analyysissa, jossa tarkasteltiin kolesterolin saantia myös muista lähteistä.

Runsas kananmunien syöminen hyväksi aivoille?

Runsas kananmunien syöminen saattoi tulosten perusteella olla jopa hyväksi aivoille, sillä niitä paljon syövät pärjäsivät muita paremmin neuropsykologisissa ja kognitiivisia taitoja mittaavissa testeissä. 

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja siihen osallistui 2 500 dementian suhteen tervettä 42–60-vuotiasta kuopiolaismiestä. Seurannan aikana heistä 340 sairastui dementiaan ja 270 Alzheimerin tautiin.

Tulokset ovat uusin todiste siitä, että kananmunat eivät kohtuullisesti käytettynä lisää sydän- ja verisuonitautien ja muiden sairauksien riskiä. On kuitenkin mahdollista, että haittoja ilmaantuu, jos saanti on erittäin suurta.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat