Suomalaisäidit sekosivat "töhnämunista" – kaupat myyvät ei-oota

töhnämunat 1
Oletko sinä jo maistanut herkkuilmiöksi noussutta töhnämunaa? MTV

Oletko sinä jo kuullut "töhnämunista" eli tuttavallisemmin sanottuna "töhniksistä"?

Töhnämunat eli töhnikset. Internetin keskustelupalstoilla tämä ilmiöksi noussut tuote tunnetaan myös nimellä "möhnämunat" eli "mönjikset". Mutta mistä ihmeestä on oikein kyse?

Suomalaisäidit sekosivat töhnämunista

Pääsiäisen lähestyessä jo kovaa vauhtia on sosiaalisessa mediassa herännyt tuttuun tapaan keskustelua parhaista suklaamunista. Yksi tuoteryhmä näyttää kuitenkin tänä vuonna hakkaavan ilmiönä muut pääsiäisherkut mennen tullen.

Töhnämunat, eli dipp egg'sit ovat kreemillä täytettyjä suklaamunia, joita myydään eri brändien toimesta pienissä pahvisissa munakennoissa. Suklaamunien sisältä paljastuvaa kreemiä eli töhnää nautiskellaan pakkauksessa mukana tulevan lusikan avulla. Töhnä voi olla esimerkiksi valkoista maitokreemiä tai sitten suklaakreemiä. Se on koostumukseltaan kiinteää, mutta kuitenkin lusikoitavaa.

Muun muassa Facebookin supersuositussa ÄiTyLIt-ryhmässä kohistaan nyt lähes päivittäin töhnämunista. Perheenäidit postaavat sosiaaliseen mediaan kuvia töhnämunahankinnoistaan ja tuotteesta keskustellaan kiivaasti – milloin töhnämunien herkullisuudesta ja milloin siitä, että ne ovat taas kaupasta loppu. Myös aviomiesparat ovat joutuneet töhnämunabuumin uhreiksi, kun perheenäidit ovat passittaneet miehensä ostoksille suklaahimoissaan.

"Aidot ja alkuperäiset" töhnämunat poistuivat suomalaiskaupoista

Internetin ja Facebookin keskustelufoorumeita tonkiessa selviää, että monet töhnämunafanit pitävät Maraboun Easter Eggs -tuotetta aitona ja alkuperäisenä töhnämunana. Valitettavasti suosikkituote kuitenkin poistui ainakin Suomen Maraboun valikoimista viime vuonna.

– Tuon tuotteen lopettaminen on kyllä tosiaan ihan yhtä syvältä kuin Kyöpelivuori-munan lopettaminen, joka osoittautui viime vuonna (2014) todeksi, Demi.fi-keskustelufoorumilla voivotellaan.

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!

Korvikkeita munahimoon onkin fanien toimesta lähdetty nyt etsimään muilta brändeiltä. Innokkaimmat töhnämunafanit tilaavat korvikkeita jopa ulkomailta. Maraboun Easter Eggs -munia valmistanut monikansallinen yritys Mondelēz International nimittäin kauppaa tätä "aitoa ja alkuperäistä" tuotetta myös Milka-brändin alla.

– Tilasin nyt sitten myös möhnämunia tuosta saksalaisfirmasta. Kalliiksi tulee, mutta ei voi mitään. Niitä on saatava hinnalla millä hyvänsä,  muun muassa Vauva.fi-foorumilla tuskailtiin jo viime keväänä.

Aivan kaikille nämä makeat töhnäherkut eivät kuitenkaan maistu: osa kritisoi suklaamunia liian makeiksi.

Kaupoissa myydään jo ei-oota

Tänä vuonna töhnämunatrendiin on tarttunut myös kauppaketju Lidl, joka on tuonut valikoimiinsa uudet Favorina Dipp Egg -pääsiäismunat sesonkituotteena. Moni töhnämunafani onkin omaksunut Lidlin uutuustuotteen Maraboun alkuperäisten töhnämunien korvikkeeksi. Tämä on aiheuttanut sen, että kaupat joutuvat välillä myymään ei-oota. 

– Favorina Dip Egg -pääsiäismunat ovat pääsiäisen uusi sesonkituote, joka on myynnissä rajoitetun ajan. Nämä pääsiäismunat ovat ensimmäistä kertaa valikoimassamme ja olemme iloisia, miten hyvin ne on otettu vastaan. Dip Egg -pääsiäismunat ovat asiakkaillemme uusi tuote ja ne erottuvat kivasti muusta valikoimasta, mikä selittää myös hyvää menekkiä, Lidlin viestinnästä kerrotaan Makuja.fi:lle.

Lidlin myymälöissä töhnämunien kauppa on siis käynyt odotettua paremmin, minkä vuoksi myös saatavuusongelmia on saattanut välillä ilmetä.

– Suurimmassa osassa Lidl-myymälöitä tuotetta on varmasti vielä saatavilla. Yksittäisissä myymälöissä tuote on kovan kysynnän vuoksi voinut olla hetkittäisesti loppu, mutta varastoissa tuotetta on jäljellä ja myymälöiden hyllyjä täytetään säännöllisesti.

Sosiaalisessa mediassa raportoidaan, että myös muiden brändien töhnämunilla on kova kysyntä ja esimerkiksi S-ryhmän kaupoissa myytävää töhnämunatuotetta ei aina ole saatavilla.

Mitä kävi, kun toimitus testasi kohumunat? Katso video:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!