Suomalainen Johan kilpailee himoitusta tittelistä maailman kovimpien kokkien joukossa – irtoaako näillä annoksilla voitto?

Johan Kurkela
Johan Kurkela tiimeineen on valmistautunut huolella Bocuse d'Or -finaaliin. Bocuse d'Or Finland

Maailman arvostetuimpien Bocuse d'Or -kokkikilpailujen finaali on parhaillaan käynnissä Ranskan Lyonissa. Suomen edustaja Johan Kurkela tähtää voittoon muun muassa loimutetulla merikrotilla.

Kilpailua voi seurata paikan päällä kisakatsomossa ja Suomessa striimin välityksellä osoitteessa bocusedor.com.

Kokkien maailmanmestaruuskisojen eli Bocuse d'Orin finaali mittelöidään Ranskan Lyonissa 22.–23.1.2023. Maailman vaikeimmiksi tituleeratuissa kokkikisoissa 24 eri puolilta maailmaa valittua joukkuetta tekee viiden ja puolen tunnin mittaisen kilpailusuorituksen, jonka aikana valmistuu kaksi eri kilpailutehtävää.

Suomea edustaa tänä vuonna kokki Johan Kurkela assistenttinaan Aino Kasanen ja valmentajanaan Kalle Tanner. 

Aivan uudenlainen kilpailutehtävä

Jos viime vuonna Bocuse d'Or-finaalissa nähtiin ennennäkemätön kilpailutehtävä take away -teemaan liittyen, on kisaajat tänäkin vuonna yllätetty aivan uudenlaisella tehtävällä. Tällä kertaa kokit tiimeineen pääsevät valmistamaan muun muassa kolmen ruokalajin lapsille suunnatun kurpitsamenun. 

– Jo edellisessä finaalissa valmistettiin kolmen ruokalajin menu tomaatista, mutta lapsille suunnattu menu on Bocuse d’Orissa aivan uusi haaste. Se varmasti haastaa myös tuomarit: menun arvioijat ovat aikuisia alan ammattilaisia, joiden täytyisi asettua lasten asemaan ja pisteyttää annokset osaksi sen mukaan, mistä he ajattelevat lasten innostuvan, Suomen edustaja Johan Kurkela pohti joulukuussa.

Kurkela on hakenut menun annoksiin leikkisyyttä kohderyhmä mielessään. Annoksissa on kirkkaita värejä ja kiinnostavia makuyhdistelmiä.

Toisena kilpailutehtävänä joukkueet valmistavat tarjoiluvadilla esiteltävän 15 hengelle valmistetun kilpailuruoan, jonka pääraaka-aineena on merikrotti, kampasimpukat ja sinisimpukat. Vatitehtävässä esitellään samalla oman maan ruokakulttuuria ja raaka-aineita.

Valtava määrä esivalmistelua kisasuoritusta varten

Ennen varsinaista kilpailusuoritusta maanantaina, Suomen joukkue on tehnyt erilaisia esivalmisteluita. 

– Tällainen viiden ja puolen tunnin setti vaatii aika paljon esivalmistelua. Niitä tehdään pari päivää: kuoritaan kasviksia, punnitaan kuiva-aineita, rakennellaan kukka-asetelmia ja niin edelleen, Kurkela kertoi tammikuussa järjestyssä maistelutilaisuudessa.

Joukkue on harjoitellut kilpailusuoritustaan ennakkoon tarkasti kellottamalla. Kilpailuun tulevat lopulliset raaka-aineet ovat sen sijaan aina oma jännitysnäytelmänsä, sillä koskaan ei voi tietää, ovatko ne täysin samanlaisia kuin harjoitusvaiheessa.

– Kurpitsat tulevat finaaliin yhdeltä farmilta, ja sieltä olemme niitä tilanneet harjotuksiinkin. Niissä on ollut vaihtelevaa laatua, mutta heidän kurpitsansa ovat tulleet aika tutuiksi. Loppupeleissä se on vain kurpitsa. Se voi olla joko kiinteä tai sitten se on huokoinen, Kurkela naureskeli.

Vatitehtävän merikrottia Kurkela tiimeineen on ehtinyt kokata puolen vuoden ajan ja kaikenlaatuiset raaka-aineet ovat tulleet tutuiksi. 

– On ollut kaiken kokoisia, pakastetta, tuoretta, Islannista, Tanskasta, kiinteää, vähemmän kiinteää, Kurkela luetteli.

Suomen sijoitus Bocuse d'Or -finaalissa selviää maanantai-iltana. Kilpailua voi seurata paikan päällä kisakatsomossa ja Suomessa striimin välityksellä osoitteessa bocusedor.com.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.