Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalainen Johan kilpailee himoitusta tittelistä maailman kovimpien kokkien joukossa – irtoaako näillä annoksilla voitto?

Johan Kurkela tiimeineen on valmistautunut huolella Bocuse d'Or -finaaliin.
Johan Kurkela tiimeineen on valmistautunut huolella Bocuse d'Or -finaaliin.Bocuse d'Or Finland
Julkaistu 23.01.2023 16:14

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maailman arvostetuimpien Bocuse d'Or -kokkikilpailujen finaali on parhaillaan käynnissä Ranskan Lyonissa. Suomen edustaja Johan Kurkela tähtää voittoon muun muassa loimutetulla merikrotilla.

Kilpailua voi seurata paikan päällä kisakatsomossa ja Suomessa striimin välityksellä osoitteessa bocusedor.com.

Kokkien maailmanmestaruuskisojen eli Bocuse d'Orin finaali mittelöidään Ranskan Lyonissa 22.–23.1.2023. Maailman vaikeimmiksi tituleeratuissa kokkikisoissa 24 eri puolilta maailmaa valittua joukkuetta tekee viiden ja puolen tunnin mittaisen kilpailusuorituksen, jonka aikana valmistuu kaksi eri kilpailutehtävää.

Suomea edustaa tänä vuonna kokki Johan Kurkela assistenttinaan Aino Kasanen ja valmentajanaan Kalle Tanner. 

Aivan uudenlainen kilpailutehtävä

Kolmen ruokalajin kurpitsamenu
Suomen joukkueen kolmen ruokalajin kurpitsamenu.Bocuse d'Or Finland

Jos viime vuonna Bocuse d'Or-finaalissa nähtiin ennennäkemätön kilpailutehtävä take away -teemaan liittyen, on kisaajat tänäkin vuonna yllätetty aivan uudenlaisella tehtävällä. Tällä kertaa kokit tiimeineen pääsevät valmistamaan muun muassa kolmen ruokalajin lapsille suunnatun kurpitsamenun. 

– Jo edellisessä finaalissa valmistettiin kolmen ruokalajin menu tomaatista, mutta lapsille suunnattu menu on Bocuse d’Orissa aivan uusi haaste. Se varmasti haastaa myös tuomarit: menun arvioijat ovat aikuisia alan ammattilaisia, joiden täytyisi asettua lasten asemaan ja pisteyttää annokset osaksi sen mukaan, mistä he ajattelevat lasten innostuvan, Suomen edustaja Johan Kurkela pohti joulukuussa.

Kurkela on hakenut menun annoksiin leikkisyyttä kohderyhmä mielessään. Annoksissa on kirkkaita värejä ja kiinnostavia makuyhdistelmiä.

Merikrotti _Loimu_ vadillaTältä näyttää Suomen joukkueen vati.Bocuse d'Or Finland

Toisena kilpailutehtävänä joukkueet valmistavat tarjoiluvadilla esiteltävän 15 hengelle valmistetun kilpailuruoan, jonka pääraaka-aineena on merikrotti, kampasimpukat ja sinisimpukat. Vatitehtävässä esitellään samalla oman maan ruokakulttuuria ja raaka-aineita.

Valtava määrä esivalmistelua kisasuoritusta varten

DSC03047Suomen joukkue Lyonissa.Bocuse d'Or Finland

Ennen varsinaista kilpailusuoritusta maanantaina, Suomen joukkue on tehnyt erilaisia esivalmisteluita. 

– Tällainen viiden ja puolen tunnin setti vaatii aika paljon esivalmistelua. Niitä tehdään pari päivää: kuoritaan kasviksia, punnitaan kuiva-aineita, rakennellaan kukka-asetelmia ja niin edelleen, Kurkela kertoi tammikuussa järjestyssä maistelutilaisuudessa.

Joukkue on harjoitellut kilpailusuoritustaan ennakkoon tarkasti kellottamalla. Kilpailuun tulevat lopulliset raaka-aineet ovat sen sijaan aina oma jännitysnäytelmänsä, sillä koskaan ei voi tietää, ovatko ne täysin samanlaisia kuin harjoitusvaiheessa.

– Kurpitsat tulevat finaaliin yhdeltä farmilta, ja sieltä olemme niitä tilanneet harjotuksiinkin. Niissä on ollut vaihtelevaa laatua, mutta heidän kurpitsansa ovat tulleet aika tutuiksi. Loppupeleissä se on vain kurpitsa. Se voi olla joko kiinteä tai sitten se on huokoinen, Kurkela naureskeli.

Vatitehtävän merikrottia Kurkela tiimeineen on ehtinyt kokata puolen vuoden ajan ja kaikenlaatuiset raaka-aineet ovat tulleet tutuiksi. 

– On ollut kaiken kokoisia, pakastetta, tuoretta, Islannista, Tanskasta, kiinteää, vähemmän kiinteää, Kurkela luetteli.

Suomen sijoitus Bocuse d'Or -finaalissa selviää maanantai-iltana. Kilpailua voi seurata paikan päällä kisakatsomossa ja Suomessa striimin välityksellä osoitteessa bocusedor.com.

Lue myös: Huonoilla papereilla huippukokiksi – Eero, Miika ja Ali olivat heikkoja oppilaita koulussa, mutta menestyivät silti: "En olisi ikinä uskonut silloin tarkkiksella..."

Lisää aiheesta:

Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!Suojaa suolisto kansanterveysuhalta – nämä ruoat auttavatAnun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:15
    Pasta

    Kuinka paljon on yksi annos pastaa? Näin mittaat!

  • Eilen11:03
    Linnan juhlat

    Karjalanpiirakoita, muikkukukkoa ja omenalörtsyjä – Linnan juhlien tarjoilut julki!

  • Eilen06:48
    Lääkkeet

    Suojaa suolisto kansanterveysuhalta – nämä ruoat auttavat

  • ke18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • ke06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?