Stressiä tai väsymystä? Lue, mistä superruoista saat apua eri vaivoihin

maca-jauhe
Shutterstock

Superruoasta puhutaan paljon, mutta tiedätkö, mitkä ovat superruoan kriteerit?

Superruoaksi kutsutaan sellaista ruokaa, joka on ravinnetiheää ja sitä pidetään terveyttä ja hyvinvointia edistävänä.

Superfood-sana sinänsä on vain markkinointitermi. Se ei tarkoita esimerkiksi tieteen keinoin rajattua ryhmää ruokia, vaan sillä viitataan yleensä villinä kasvavaan tai luonnonmukaisesti viljeltyyn ruokaan, jolla on historiallisten hyötykäsitysten lisäksi korkea ja monipuolinen ravinteellinen profiili.

Superruoka siis sisältää hyvin suuria määriä kehon toiminnalle tärkeitä vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, rasvahappoja sekä erilaisia kasviravinteita.

Kokeile esimerkiksi näitä:

Stressi ja väsymys: Energiavaje tekee arjesta haastavaa. Superruoalla ongelmaan voi vastata esimerkiksi lisäämällä ruokavalioon maca-jauhetta. Macan sisältämät kasvisterolit, vitamiinit ja mineraalit auttavat elimistöä sopeutumaan ulkoisiin stressitekijöihin ja antavat kaivattua lisäenergiaa. Tätä Perun Andeilla monen kilometrin korkeudessa kasvavaa, naurista muistuttavaa kasvia on kutsuttu pitkään adaptogeeniksi sen tasapainottavien ominaisuuksien vuoksi.

Suolisto- ja vatsavaivat: Superruoaksi tituleerattua pakuria on käytetty vuosisatojen ajan vatsaa rauhoittamaan. Pakuri on sienen puuhun aiheuttama kasvannainen, jota voi nauttia esimerkiksi teenä ruoansulatusta avittamaan. Antioksidanttipitoisen pakurin hyödyt elimistölle eivät kuitenkaan rajoitu vain ruuansulatukseen.

Iho-ongelmat: Iho-ongelmiin apua etsittäessä suklaa ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen. Raakasuklaan antioksidantit kuitenkin edistävät ihon verenkiertoa ja voivat jopa korjata auringon aiheuttamia vaurioita. Herkkäihoinen voi löytää superruoista avun myös ulkoisessa käytössä vaihtamalla perusvoiteet kookosöljyyn. Kookosöljy toimii myös deodoranttina. 

Artikkeli on kirjoitettu CocoVin ruoka-asiantuntijan Jaakko Halmetojan haastattelun pohjalta.

Lähde: CocoVi

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja