Salainen ainesosa tekee tomaattikastikkeesta parempaa – ja se ei ole sokeri

Pasta tomaattikastike spagetti
Laita tomaattikastikkeen sekaan hieman voita! Shutterstock

Italialais-amerikkalainen kokki ja ruokakirjailija Marcella Hazanin kotitekoinen tomaattikastike sisältää salaisen ainesosan.

Tomaattikastikkeen valmistaminen, tuli se sitten pastaan, pizzaan tai kastikkeeksi lihapullille, on äärettömän helppoa. Vaikka päivittäistavarakaupoista löytyykin runsain mitoin valmiita vaihtoehtoja, on kotitekoinen versio aina hieman maukkaampi ja tulee myös edullisemmaksi.

Monet asiantuntijat suosittelevat lisäämään tomaattikastikkeeseen hieman sokeria, sillä se tasapainoittaa happaman tomaatin makua täydellisesti. 

Jo edesmenneen italialais-amerikkalaisen kokki ja ruokakirjailija Marcella Hazanin mielestä kotitekoiseen tomaattikastikkeeseen kuuluu kuitenkin ehdottomasti voi. Tämä saattaa kuulosta erikoiselta, sillä yleensä italialaisessa keittiössä lotrataan oliiviöljyllä eikä suinkaan voilla.

Hazanin mukaan voin lisääminen tomaattikastikkeeseen tekee siitä astetta pehmeämpää ja voi tasoittaa purkkitomaattien happoisuutta. Hazan muistuttaa myös, ettö voita käytetään raaka-aineena erityisesti Emilia-Romagnan alueella Italiassa. Sieltä on kotoisin muun muassa kuuluisa bolognesekastike.

Tomaattikastike Marcella Hazanin tapaan

1 sipuli, puoliksi leikattuna
1 tölkki luumutomaatteja (esim. Mutti)
5 rkl voita (tai vähemmän)
suolaa

Sulata voi pannussa. Lisää tölkkitomaatit, sipulinpuolikkaat sekä ripaus suolaa. Sekoita hyvin ja anna porista hiljalleen kattilassa. Riko tomaattien rakennetta kattilassa puuharukan avulla kastikkeen kypsyessä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Poista kastikkeesta sipulin puolikkaat ja tarjoile valmis tomaattikastike esimerkiksi pastan kanssa.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.