Retroherkusta järjettömän hyvä versio: Peltilihapiirakka, jossa on vain "yksi pieni haaste"

Peltilihapiirakka
Uskallatko kokeilla huippukokin peltilihapiirakkaa? MTV

Viime vuonna ruokailmiöksi noussut peltilihapiirakka muotoutui huippukokin käsissä suorastaan järjettömäksi, mutta ah-niin-herkulliseksi versioksi.

Peltilihapiirakka eli levylihis on helppoa suomalaista retroruokaa parhaimmillaan. Peltilihis valmistuu perinteisesti suhteellisen nopeasti kotiuunissa valmiista voitaikinasta, jauhelihasta, riisistä ja mausteista. Ruokahifistelijän peltilihapiirakka on kuitenkin toista maata.

Huippukokin peltilihapiirakka on helppo valmistaa – kunhan varaat aikaa 6 päivää

Sivumaku-ruokablogissa esitellään tällä kertaa tamperelaisravintola C:n keittiömestari Ilkka Isotalon versio suosikkipiirakasta, jonka valmistaminen kestää useamman päivän. Jos piirakan valmistaa huippukokin tyyliin, sen valmistuminen vie jopa kuusi päivää.

Peltilihapiirakka à la Ilkka Isotalo:
Päivä 1: liha marinadiin
Päivä 4: liha uuniin 12 tunniksi, jäähdytä
Päivä 5: tee täyte ja taikina ja paista piirakka, laita painon alle. Tämän voi tehdä jo 4. päivänä.
Päivä 6: Ota piirakka painon alta ja leikkaa palasiksi ja tarjoile.

Tarkat valmistusohjeet löydät Sivumaku-blogista.

– Oikaistunakin lihiksen teko vie muutaman päivän. Liha marinoituu kolme päivää ja hautuu 12 tuntia, jonka jälkeen valmis piirakka kiinteytyy painon alla vielä yön yli. Erityisen vaivalloinen tai vaikea resepti ei silti ole. Kunhan huomioit aloittaa tekemisen alkuviikosta, jos mielit tarjoilla sitä viikonloppuna, Sivumaku-bloggaaja Jani Kinnunen kirjoittaa.

Huippukokin peltilihikseen hyödynnetään muun muassa kuusen havuja. Ne antavat porsaanlihalle marinadissa mahtavan maun.

– Niiden (kuusenhavujen) perässä sitten kahlasin hangessa metikköön ja löysin uhriksi mukavan nuoren kuusen, josta nappasin muutaman oksan mukaani. Keittiössä tuoksui kuin joulukuusi olisi tuotu sisään. Kun mukaan sekoitetaan vielä katajanmarjaa, nousee kansallisherkun kotimainen juurevuus uusiin ulottuvuuksiin, Kinnunen kehuu.

Katso ohjeet järjettömän hyvän peltilihapiirakan valmistamiseen askel askeleelta Sivumaku-blogista.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja