Raakakakkujen ABC: Näin leivot kakun ilman uunia

EI SAA KÄYTTÄÄ! mari1
Mari Moilasen raakakakkusia. Kuva: Mari Moilanen Mari Moilanen / Sitä parempi soppa 2

Raakakakut eli ilman kypsennystä valmistuvat kakut ovat nyt erityisen trendikkäitä – ja ne sopivat loistavasti vaikkapa valmistujaisiin tavallisen kermakakun sijaan. Raakakakkuihin hurahtanut ruokabloggaaja Mari Moilanen kertoi Makuja.fi-sivustolle, mitä kaikkea raakakakkujen valmistamisessa kannattaa ottaa huomioon.

Sitä parempi soppa 2 -kirjan tänä keväänä julkaisseen ruokabloggaaja Mari Moilasen oma raakakakkuinnostus sai alkunsa vuosi sitten, kun hänen käsityksensä raakakakuista muuttui kertaheitolla. Bloggaaja maistoi tuolloin ensimmäistä kertaa raakakakkua, joka ei maistunut peljästään taatelilta tai kookokselta, vaan raikkaalta sitruunalta, mustikoilta ja pähkinöiltä.

– Olen leiponut ihan pienestä lapsesta saakka, mutta raakakakut ovat ihan eri juttu. En ollut koskaan aiemmin tehnyt tällaisia, Moilanen kertoo.

Pähkinät ovat raakakakun perusta

Yksi tärkeimmistä nyrkkisäännöistä, joka raakakakun valmistamisessa on otettava huomioon on se, että raakakakun pohjan on oltava niin tiivis, että kakku pysyy kasassa. Tämän vuoksi pohjan pääraaka-aineena käytetään tavallisimmin pähkinöitä, joista syntyy koostumukseltaan erityisen sopivaa murskaa.

VINKKI! Lisäämällä raakakakun pohjaan goji-marjoja pohja saa kauniin punapilkullisen värin. Goji-marjat ovat sekä kirkkaan värisiä että erityisen terveellisiä herkkuja.

– Toki voi tehdä myös kaurapohjaisen raakakakun, mutta minun mielestäni pähkinöiden maku kuuluu raakakakkuihin, Moilanen toteaa.

Jotta raakakakun pohjasta tulisi keksimäinen, kannattaa siihen lisätä pähkinöiden lisäksi myös kaura- tai spelttihiutaleita.

Eri pähkinät sopivat eri kakkuihin

Koska pähkinöillä on raakakakuissa erityinen rooli, kehottaa Moilanen kiinnittämään huomiota siihen, millaisia pähkinöitä täytteiden seuraksi valitsee. Pähkinöissä on monen yllätykseksi merkittäviä makueroja, jotka kannattaa huomioida etenkin raakakakkujen valmistamisessa, sillä pähkinöiden maku on raakakakuissa usein hyvin esillä.

– Esimerkiksi vaalea ja mieto cashewpähkinä sopii parhaiten hedelmäpohjaisiin raakakakkuihin. Hasselpähkinä taas vuorostaan toimii todella hyvin suklaan kanssa. Pekaanipähkinää suosittelen karamellisiin tai suklaisiin raakakakkuihin. Saksanpähkinä taas sopii suolaisiin raakakakkuihin, bloggaaja listaa.

Raakakakkua tulee aina säilyttää kylmässä – mieluiten pakkasessa – sillä alhainen lämpötila kohmettaa pohjan sisältämän rasvan ja jähmettää kakun pohjan. Liian korkea säilytyslämpötila sitä vastoin jättää kakun rakenteeltaan liian löysäksi.

VINKKI! Moilanen suosittelee kokeilemaan raakakakun mausteena rohkeasti kardemummaa. Pullataikinasta tuttu mauste tuo raakakakkuihin ihanan, pullamaisen maun.

– Se on ihan ykkösjuttu raakakakkujen kohdalla, että ne otetaan vasta hetki ennen tarjoilua pakkasesta. Kakku kannattaa leikata terävällä veitsellä valmiiksi paloiksi silloin kun se on vielä kohmeista, Moilanen vinkkaa.

Toinen äärimmäisen tärkeä seikka raakakakun pohjan valmistamisessa on se, että taikinaan lisätään oikeanlaista rasvaa. Myös tällä on merkitystä pohjan kohmettumisen kanssa.

– Raakakakun pohjassa tulee aina olla rasvaa, kuten kylmäpuristettua kookosöljyä tai kaakaovoita joukossa, koska kun kakkua säilytetään kylmässä, niin rasva jähmettyy ja pitää koko kakun koossa, bloggaaja muistuttaa.

Kylmäpuristetun kookosöljyn tai kaakaovoin ansiosta raakakakun pohja sulaa vasta yli 35 asteessa, eikä se siten sula vielä huoneenlämmössäkään. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana sen kanssa, ettei raakakakkua tule säilytettyä auringossa, jotta se ei sula yllättäen.

– Kakun rakenne pysyy hyvänä silloin kun lämpötila on oikea, Moilanen toteaa.

Älä säikähdä löysää pohjaa

Koska raakakakkutaikina jähmettyy vasta kylmässä, saattaa se vaikuttaa koostumukseltaan turhan löysältä leivontavaiheessa. Moilanen vinkkaa, että liian löysästä taikinasta ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä taikinan rakenne muuttuu kylmässä merkittävästi.

VINKKI! Jos raakakakun täyte on rakenteeltaan erityisen löysää, kannattaa senkin joukkoon lisätä muutama ruokalusikallinen kylmäpuristettua kookosöljyä tai kaakaovoita, jotta täyte ei lähde lämmetessään heti valumaan.

– Itse teen pohjan ensin, ja laitan sen jälkeen pohjan jääkaappiin siksi aikaa kun teen täytteen. Pohja ehtii vähän aikaa viilentyä, ja sen sisältämä rasva vähän jähmettyä. Sen jälkeen painelen pohjan vuoan pohjalle, lisään täytteen päälle ja laitan kakun pakkaseen, Moilanen kertoo

Yksinkertaisuus kunniaan

Raakakakkujen kohdalla Moilanen luottaa yksinkertaisuuteen ja vahvoihin, toimiviin makupareihin. Tästä syystä bloggaaja ei suosittele lisäämään suklaaraakakakkuun muodon vuoksi esimerkiksi kookosta tai taatelia.

– Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisten aineksien makumaailmat voisivat sopia yhteen ja millaiset maut voisivat tukea toisiaan, Moilanen toteaa.

Suklaaraakakakkuun sopii erityisen hyvin kaakaojauhe, hassel- ja pekaanipähkinät sekä vanilja. Suklaan makua voi korostaa entisestään lisäämällä taikinaan kylmäpuristetun kookosöljyn sijaan kaakaovoita.

Karamellisen raakakakun täydentävät mulperinmarjat ja pekaanipähkinät. Mausteista karamellisissa raakakakuissa kannattaa suosia kanelia.

Marjaiseen raakakakkuun sopivat hyvin miedot pähkinät, kuten cashewpähkinät. Kun taikinassa on mietoja makuja, pääsevät marjat kaikkein parhaiten oikeuksiinsa kakussa.

Hedelmäisen raakakakun täydentää kylmäpuristettu kookosöljy, joka sopii makumaailmansa puolesta erityisen hyvin hedelmien seuraksi. Myös hedelmien seuraksi kannattaa valita mietoja pähkinöitä, kuten cashewpähkinöitä.

Katso Mari Moilasen raakakakkureseptejä hänen Jotain maukasta -blogistaan täältä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!