Pudota painoa smoothieilla – näin onnistut!

vihersmoothie
Shutterstock

Smoothiet ovat kätevä apu painonpudotuksessa – jos vain osaat tehdä ne oikein.

Smoothieiden teossa on helppo mennä metsään, sillä väärät ainesosat valittuasi on herkkujuomasi hyvin pian täynnä sokeria ja vailla oikeita ravintoaineita. Jos tarkoitus on pudottaa painoa, kannattaa smoothien sisältö miettiäkin hyvin tarkkaan ja koostaa se huolella valituista raaka-aineista.

Kilokalorit

Smoothiet ovat hyvä valinta aamupalaksi, sillä ne ovat nopeita ja helppoja tehdä. Pystyt myös helposti nappaamaan smoothien mukaasi. 

Pidä kuitenkin huoli, ettet työnnä tehosekoittimeen liikaa terveellisiä ainesosia, sillä muuten tulet äkkiä tehneeksi 600 kilokalorin annoksen.

Jos yrität smoothien avulla pudottaa painoa, on paras mitata ainesosat sen sijaan, että lisäisit ne silmämääräisesti. Jokaisen kaloritarve vaihtelee pituudesta, painosta ja liikunnan määrästä riippuen, mutta yleensä olisi hyvä tähdätä 300–400 kilokalorin aamiaisjuomaan.

Kuitu

Kilojen karistamisen kannalta kuitu on oleellinen osa ruokavaliota. Kuitu täyttää vatsaa ja pitää olon kylläisenä pitkään. Aamiaisjuomaan kannattaakin laittaa kuitua noin 5–10 grammaa.

Esimerkiksi yhdessä, keskikokoisessa banaanissa kuitua on noin 2,3 grammaa ja yhdessä kuoritussa kiivissä kuitua on 2,1 grammaa. Puolikas päärynä tarjoilee kuitua jo huimat 2,8 grammaa ja ruokalusikallisessa chia-siemeniä kuitua on 4 grammaa.

Proteiini

Proteiinia on hyvä tankata aamulla, sillä se on avain painonpudotukseen. Proteiinin sulaminen kestää kauan ja sen palamiseen tarvitaankin ylimääräisiä kilokaloreita.

Proteiinin keskimääräinen tarve päivittäin vaihtelee ihmisestä riippuen, mutta aamusmoothie voisi sisältää proteiinia yleensä noin 10–15 grammaa. Jogurtti ja maito ovat hyviä vaihtoehtoja tuomaan proteiinia juomaasi, mutta esimerkiksi ruokalusikallisessa hampunsiemeniäkin on proteiinia 3,3 grammaa.

Terveelliset rasvat

Älä välttele rasvoja, koska luulet niiden lihottavan, sillä pienet määrät ovat tärkeitä.

Kertatyydyttymättömät rasvat kohottavat hyvän kolesterolin määrää, laskevat huonon kolesterolin määrää ja auttavat estämään rasvan kerääntymistä vatsan seutuville.

Kokeile manteleita, maapähkinöitä, maapähkinävoita tai avokadoja. Käytä näitä ainesosia niiden terveellisyydestä huolimatta kuitenkin vain vähän, sillä niissä on paljon kilokaloreita.

Hiilihydraatit

Yrittäessään hoikistua moni kiinnittää ensimmäisenä huomionsa hiilihydraattien määrää. Koska smoothiet sisältävät yleensä hedelmiä, runsas sokeripitoisuus voi huolestuttaa. Onkin hyvä idea laittaa juomaan hedelmien lisäksi muutakin, jotta suuret sokerimäärät eivät saa energiatasoja nousemaan ja laskemaan äkisti. 

Kunhan smoothiesi sisältää 10–15 grammaa proteiinia ja myös muita ainesosia hedelmien lisäksi, kuten lehtikaalia, avokadoa ja pähkinöitä, ei hiilihydraattien määrästä välttämättä kannata niin huolehtia, vakuuttavat FitSugar-sivuston haastattelemat asiantuntijat.

Nesteytys

Kuidun lisäksi myös neste auttaa tekemään olon kylläiseksi, mutta lisäksi se ehkäisee turvotusta. Hedelmät ja vihannekset ovat nesteyttäviä, mutta kokeile toki vaikkapa vettä, kookosvettä, vihreää teetä tai makeuttamatonta mantelimaitoa.

Kokeile vaikka tätä smoothieta aamun herkuksi:

Ananas-lehtikaalismoothie

Tarvitset:

4,7 dl lehtikaalia

2,4 dl pakastemustikoita

1,2 dl pakastettua ananasta

0,9 dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia

1/4 avokadoa

2,4 dl vettä

Sekoita ainesosat tehosekoittimessa ja nauti!

Bami goreng ja trooppinen smoothie? Kokeile!

Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse täysversio sivun alalaidasta.

Lähde: Fitsugar

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja